Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απάντηση στις απειλές, νέες προκλήσεις για το εργατικό κίνημα

Νέα ένταση προέκυψε και πάλι στις σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε, που συνδυάστηκαν με την προπαγάνδα των ιδιωτικών καναλιών (ανήκουν στην οικογένειά του), ότι 8 ηγετικά στελέχη του αντάρτικού των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) βρίσκουν καταφύγιο στη Βενεζουέλα. Και ο οποίος κατέληξε: «Θα ακολουθήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπου και να πάνε». Οι δηλώσεις έγιναν με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επέμβαση του Στρατού της Κολομβίας που, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, δολοφόνησαν σε βάση στα σύνορα Κολομβίας - Εκουαδόρ (παραβιάζοντας κατάφωρα την ακεραιότητα του τελευταίου) τον αντάρτη ηγέτη Ραούλ Ρέγιες, κύριο διαπραγματευτή των FARC για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος, από την κυριακάτικη εκπομπή «Αλό Πρεσιντέντε», απευθυνόμενος στον Ουρίμπε: «Δε θέλω να πιστέψω ότι ο υπουργός Σάντος θα κάνει καμία τρέλα, γιατί δυστυχώς θα αναγκαστώ να θέσω σε επιφυλακή τα μαχητικά "Σουχόι" και τα άρματα μάχης. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτούμε να παραβιαστεί η ακεραιότητά μας».

Στην ίδια εκπομπή προειδοποίησε την εταιρεία εμφιαλωμένων ποτών «Coca Cola - Femsa», πολυεθνική μεξικανικών κεφαλαίων, σε δύο βδομάδες να εκκενώσει μεγάλη αποθήκη διανομής κοντά στο Καράκας γιατί ο χώρος θα διατεθεί για ανέγερση εργατικών κατοικών. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αντιπαράθεση με ιδιωτικές εταιρείες τροφίμων που σπεκουλάρουν με την τροφοδοσία της αγοράς. Η κυβέρνηση Τσάβες ισχυρίζεται ότι «έχουν θέση στην οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν τους νόμους» και δήθεν να ενταχθούν στο λεγόμενο «εθνικό πρόγραμμα στα πλαίσια του "σοσιαλισμού του 21ου"». Φυσικά, πρόκειται για αυταπάτες ότι είναι ποτέ δυνατόν το κεφάλαιο να ενταχθεί σε σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση για νέο Οργανικό Εργατικό Νόμο σημειώνει το ΚΚ Βενεζουέλας. Ο ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα περιόδευσε το Σαββατοκύριακο και μίλησε σε εργατικές συγκεντρώσεις στη βιομηχανική ζώνη της Γκουαγιάνα και υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη με την οργάνωσή της και τον αγώνα της πρέπει να παλέψει για την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Με τα Σοσιαλιστικά Εργατικά Συμβούλια, που προτείνει το ΚΚ, να κατακτήσει τη δική της εξουσία μαζί με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα. Με τον εργατικό λαϊκό έλεγχο να προβάλλει την κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή αναπτύσσονται αγώνες και οι εργάτες συνειδητοποιούν την ανάγκη να πάρουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αυτό το διάστημα δυναμώνουν οι εργατικές αντιστάσεις στη σιδηροβιομηχανία. Επίσης από χτες προχώρησαν σε απεργία διαρκείας οι εργάτες στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της «Τογιότα» στην περιοχή Σούκρε, που διεκδικούν ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ