Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαγόρευσε τη φιέστα των ναζί

Η Δούμα της Ρίγας, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο της λετονικής πρωτεύουσας, απαγόρευσε την παρέλαση των μελών και φίλων των λεγόμενων «Λεγεώνων των Ες-Ες», που είχαν συγκροτήσει οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη Λετονία, στο όνομα της «απελευθέρωσης» από τον μπολσεβικισμό και οι οποίες είχαν «διακριθεί» για εγκλήματα πολέμου κατά των άλλων λαών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η «παρέλαση» των φιλοναζιστικών δυνάμεων πραγματοποιείται κάθε χρόνο, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, στις 16 Μάρτη, τη μέρα της ίδρυσης των «Λεγεώνων», συχνά με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή επίσημων κρατικών παραγόντων.

Με ανακοίνωσή του το «Κέντρο της Ομόνοιας», η πολιτική οργάνωση στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (να σημειωθεί πως το ΚΚ είναι εκτός νόμου) χαιρέτισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας.

Να σημειωθεί πως την «έκπληξή του» για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ηρωοποίησης των ναζί σε μια χώρα της ΕΕ, στη Λετονία, είχε εκφράσει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας. Ακολούθησε η απάντηση του λετονικού ΥΠΕΞ, που καλούσε τη Ρωσία να προσέξει «τις τάσεις του νεοναζισμού που εκδηλώνονται στην ίδια τη Ρωσία, με τις δολοφονίες δημοσιογράφων και εκπροσώπων άλλων εθνικών μειονοτήτων».

Στο μεταξύ οι αντιδραστικές οργανώσεις της Λετονίας, που διοργανώνουν αυτή τη «φιέστα», εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν δικαστικά κατά της απαγόρευσης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ