Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Χτύπημα σε βρετανική βάση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Ξαφνικά μία ένοπλη επίθεση σε βρετανική βάση προκαλεί πανικό και πλημμυρίδα αναλύσεων για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία...

Το βράδυ του Σαββάτου, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην πύλη βρετανικής στρατιωτικής βάσης στο Μασαρέν, στο Νότιο Αντριμ, δυτικά του Μπέλφαστ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Βρετανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις στρατιώτες και πολίτες.

Μερικές ώρες αργότερα, αργά το απόγευμα της Κυριακής, η εφημερίδα «Sunday Tribune» ανακοίνωσε ότι άνθρωπος που τηλεφώνησε χρησιμοποίησε έναν κωδικό για να επιβεβαιώσει ότι είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά για τον Αληθινό IRA - (Oglaigh na hEireann Εθελοντές - πολεμιστές για την Ιρλανδία), και ανέλαβε την ευθύνη. Οσο για τους Βρετανούς στρατιώτες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ήταν μηχανικοί και σύντομα θα έπαιρναν μετάθεση για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το BBC. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών κατά την εφημερίδα «Irish News», ενώ φέρεται ότι οι κάμερες παρακολούθησης έχουν καταγράψει την επίθεση.

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία Βρετανών στρατιωτών στη Βόρεια Ιρλανδία από το 1997, δηλαδή πριν καν από την υπογραφή της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» στις 2 Απρίλη 1998. Εξάλλου, η παρουσία των Βρετανών έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αν και παραμένουν ακόμα περίπου 4.000 στρατιώτες. Πολιτικοί, καθολικοί και προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία, σχεδόν και τα 108 μέλη του Στόρμοντ - του τοπικού κοινοβουλίου - όπως και τα πολιτικά κόμματα σε Ιρλανδία και Βρετανία καταδίκασαν την επίθεση και σε δηλώσεις τους υπογραμμίζουν ότι το αιματηρό περιστατικό δε θα υπονομεύσει την ειρήνευση στην περιοχή μετά από δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων. Ηταν μία «μάταιη πράξη από αυτούς που δεν έχουν λαϊκή υποστήριξη και δεν έχουν καμία προοπτική επιτυχίας», δήλωσε ο Πίτερ Ρόμπινσον, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εσπευσμένα βρέθηκε χτες στη Βόρεια Ιρλανδία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Πρόκειται για «επίθεση ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία. Είναι αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική» δήλωσε ο αρχηγός του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σιν Φέιν «συνδράμει το έργο των αρχών ασφαλείας» αν και ουκ ολίγα ΜΜΕ έχουν θέσει «ερωτήματα» για το τι γνώριζε το Σιν Φέιν. Ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας Χιου Ορντ το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο για «ανησυχητικά σημάδια επανέναρξης της βίας από ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τον IRA και την αλλαγή των στόχων: από την αστυνομία στο στρατό». Τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τους «Irish Times», οι αρχές ασφαλείας εξουδετέρωσαν βόμβα 114 κιλών κοντά σε στρατιωτική βάση στο Σάουθ Ντάουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχίες για επιστροφή στις «ταραχές»(2009-03-14 00:00:00.0)
Ο ΙΡΑ δεν καταθέτει τα όπλα(2000-02-16 00:00:00.0)
Αποπομπή του Σιν Φέιν από τις διαπραγματεύσεις(1998-02-21 00:00:00.0)
Προσπάθειες "αναβίωσης" των διαπραγματεύσεων(1997-07-30 00:00:00.0)
Νέες ταραχές(1997-07-15 00:00:00.0)
Ασχημοι οιωνοί...(1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ