Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διαβουλεύσεις για την ανεύρεση μιας «κοινής στρατηγικής» για τη συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν είχε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους πρεσβευτές των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα τους προειδοποίησε πως η κάθε χώρα «θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της». Παράλληλα υπενθύμισε στα μέλη του Συμβουλίου της Συμμαχίας, του οργάνου λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ, τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα στην Κεντρική Ασία, η οποία μεταξύ άλλων προτίθεται να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Πρόσθεσε επίσης πως απαιτείται η αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα» και άλλων τέτοιων ομάδων στο Αφγανιστάν αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν, και υποστήριξε ότι η ανασφάλεια απειλεί εξίσου όλες τις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Εσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει «τη βαθιά δέσμευση του ιδίου και του Ομπάμα στο ΝΑΤΟ», και πως «μια επίθεση στην Ευρώπη συνιστά μια επίθεση στις ΗΠΑ». Πάντως, οι διαβουλεύσεις, που κράτησαν τρεις ώρες, είχαν στόχο την ανεύρεση κοινής στρατηγικής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις 3-4 Απρίλη στη Γαλλία, όπου θα παραστεί και ο Ομπάμα, με τον οποίο θα έχει την πρώτη του συνάντηση ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, μιλώντας στο κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι «κατ' αρχήν, οι χώρες της ΕΕ δε σκέφτονται να αυξήσουν τη δύναμη που επιθυμούν να αναπτύξουν στο Αφγανιστάν», ωστόσο, μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν...

Τέλος, ο Μπάιντεν αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Σολάνα, αλλά και με εκπροσώπους της Προεδρίας της ΕΕ, που αυτό το εξάμηνο κατέχει η Τσεχία.

  • Στο ίδιο το Αφγανιστάν τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου που χρησιμοποιούν συχνά οι κυβερνητικές δυνάμεις, στην περιοχή Νάντι Αλι στην επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με τον Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπο του κυβερνήτη. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απέρριψαν, χαρακτηρίζοντάς την παράλογη, την προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς αντάρτες, επαναλαμβάνοντας πως η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων είναι η μόνη λύση για το τέλος του πολέμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ