Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ενάντια στους εργαζόμενους ο συμβιβασμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ.--

Μαθήματα υποταγής στο κεφάλαιο δίνουν οι συνδικαλιστές στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς μετά από αφόρητη πίεση, σε συνδυασμό με τις απειλές περί οριστικής απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλυδωνιζόμενο κλάδο, οι εργαζόμενοι στη «Ford Motor Co» ενέκριναν την πρόταση τροποποιήσεων των συμβολαίων τους, όπως έχουν προκύψει μετά τη συμφωνία του 2007.

Η συμβιβασμένη ηγεσία του Συνδικάτου των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers - UAW) δίνει τον τόνο, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να απαιτήσουν να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές. Οχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά ανάγκασε τους εργαζόμενους στη «Φορντ» να δεχτούν περικοπή των αποδοχών, περιστολή των επιδομάτων διακοπών, επαναδιαπραγμάτευση της χρηματοδότησης του ταμείου περίθαλψης. Την ίδια κατάσταση υιοθετεί και στις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παράλληλα, η «United Technologies Corp.», η οποία παράγει από ανελκυστήρες μέχρι μηχανές αεροσκαφών ανακοίνωσε την περικοπή 11.600 θέσεων εργασίας καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι συνθήκες στον κλάδο αεροναυτικής καθώς και στον κλάδο κατασκευών συνεχίζουν να φθίνουν. Με τις περικοπές αυτές οι συνολικές απολύσεις που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η εταιρεία διαμορφώνονται στις 18 χιλιάδες.

Στην Ιταλία, περίπου 370.500 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου ασφάλισης κατά της ανεργίας (INPS), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σε σχέση με τους δυο πρώτους μήνες του 2008, αυτό αντιπροσωπεύει 157.727 περισσότερες αιτήσεις, δηλαδή μια αύξηση της τάξης 46,1%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν δουλειά στην Ιταλία ήταν 1,679 εκατομμύρια κατά το τέλος του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο στατιστικών Istat, το Δεκέμβρη.

Τέλος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, κατά την έναρξη διάσκεψης για τον αντίκτυπο της κρίσης στην Αφρική, εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2009 ενδέχεται να είναι αρνητικός, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ