Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επιθέσεων συνέχεια...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά τον Αληθινό IRA, μία ακόμη αποσχισθείσα οργάνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ο IRA-Συνέχεια (Continuity) έκανε τη δυναμική του εμφάνιση στο εύθραυστο σκηνικό της Βόρειας Ιρλανδίας προκαλώντας νέα κύματα «ανησυχιών» για το μέλλον της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, παρότι έχει περάσει περισσότερο από μία δεκαετία.

Μόλις 48 ώρες μετά την επίθεση στο στρατόπεδο Μασαρέν, που κόστισε τη ζωή σε δύο Βρετανούς στρατιώτες και την ευθύνη ανέλαβε ο Αληθινός IRA (RIRA), ένας αστυνομικός δολοφονήθηκε στο Κρέγκαβον, περιοχή νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ. Μερικές ώρες αργότερα, ο IRA-Συνέχεια (CIRA) ανέλαβε την ευθύνη. Παράλληλα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οι αρχές ασφαλείας του Ολστερ συνέλαβαν χτες δύο άντρες, 17 και 37 ετών αντίστοιχα, σε σχέση με τη δολοφονία του αστυνομικού, ενόσω το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο βρετανικό στρατόπεδο συνεχίζεται.

Μετά και τη δολοφονία του αστυνομικού, όλα τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, ανάμεσά τους και το Σιν Φέιν, εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της βίας, σε περίπτωση που οι προτεστάντες περάσουν σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις από οργανώσεις που έχουν διασπαστεί από τον IRA. Η Βόρεια Ιρλανδία «δε θα ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καταδικάζοντας τη δολοφονία του αστυνομικού. Τέλος, δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα που τόνισε πως οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι παρά «σποραδικά φαινόμενα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ