Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Κυβερνητική ομπρέλα στην κερδοσκοπία

Κυβερνητικές προκλήσεις, με αφορμή τη Μέρα του Καταναλωτή. Φταίνε και οι εργαζόμενοι για την ακρίβεια, λένε οι αρμόδιοι

Στη λογική της παραγραφής των ευθυνών που έχει για την ακρίβεια και του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων για τις συνεχείς ανατιμήσεις κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική που επί δεκαετίες τώρα εφαρμόζεται και οδηγεί σε αλλεπάλληλα κύματα ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί της - όπως ακριβώς και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - επιδίδονται σε κορόνες και λεονταρισμούς για την υποτιθέμενη αποφασιστικότητά τους να ελέγξουν την κατάσταση στην αγορά. Τα παραπάνω προκύπτουν από την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε ημερίδα - φιέστα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή.

Αρκούντως προκλητικός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος έφτασε στο σημείο να επιμερίσει τις κυβερνητικές ευθύνες για το καθεστώς της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων στους εργαζόμενους, δηλαδή στα θύματα της πολιτικής τους: «Η υπόθεση "κρίση" στην αγορά δεν είναι υπόθεση ενός ή λίγων ανθρώπων. Δεν είναι υπόθεση αν θέλετε μόνο της κυβέρνησης. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και στην κοινωνία συμμετέχουμε όλοι, κι αυτοί που παράγουν, κι αυτοί που πωλούν, κι αυτοί που αγοράζουν...» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των επιχειρηματιών, λέγοντας ότι «στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπάρχει μια σοβαρή προσέγγιση» και χαρακτήρισε «εξαιρέσεις» τους κερδοσκόπους. Ενδεικτικό του προσανατολισμού των μέτρων που αφορούν την αγορά είναι ότι, όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Βλάχος, η περίφημη «υπηρεσία εποπτείας της αγοράς» δεν έχει άλλο στόχο από τη στατιστική καταγραφή της εξέλιξης των τιμών. Διερωτήθη, μάλιστα, με νόημα: «Τι πάει να πει αισχροκέρδεια; Πώς ξεκινάει και πώς σταματάει η αισχροκέρδεια; Σε τι ποσοστό; Δεν είναι προσδιορισμένα αυτά. Πότε ξεκινάει η κερδοσκοπία, από τι ποσοστό και πάνω; Δεν υπάρχουν αυτά»! Κάνοντας, πάντως, το ...λιοντάρι, ο αρμόδιος για την αγορά υφυπουργός εμφανίστηκε να ...καταγγέλλει ότι δύο επιχειρηματίες επιχείρησαν να ασκήσουν πιέσεις που «δε σηκώνει» η κυβέρνηση, ο ένας μάλιστα, κατά τον ίδιο, «απείλησε» ότι αν δεν εγκριθούν οι ανατιμήσεις του ή αν δημοσιοποιηθεί το όνομά του, θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Ετσι, χωρίς ενδεχομένως να το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, αποκαλύπτει ότι οι κυβερνώντες με την πολιτική και την τακτική τους έχουν προσφέρει προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου όλο το αναγκαίο πλαίσιο, όχι μόνο για να θησαυρίζουν σε βάρος της κοινωνίας, αλλά για να «έχουν στο χέρι» τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου, μιλώντας για το ρόλο των ΜΜΕ, εμφανίστηκε σε ρόλο συνηγόρου και απολογητή των επιχειρήσεων, που, κατά τον ίδιο, ούτε λίγο ούτε πολύ ...λοιδορούνται συνολικά από τα μέσα ενημέρωσης, «θυμίζοντας» ότι εκείνες είναι που δίνουν δουλειά, που πληρώνουν φόρους, που στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας»!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επιδόθηκε εκ νέου στους γνωστούς λεονταρισμούς, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, «προειδοποιώντας» δήθεν τα καρτέλ ότι στο εξής θα πρέπει να ...φοβούνται πολύ περισσότερο. Επανέλαβε την προτροπή προς τους εργαζόμενους να μποϊκοτάρουν προϊόντα, με στόχο να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι οι αιτίες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας βρίσκονται στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση. Στο διά ταύτα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική αυτή, την πολιτική «στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στήριξης της ελεύθερης οικονομίας».

Στη λογική του ανέξοδου εκφοβισμού των καρτέλ κινήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης και μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών (τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες) και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή εισπράττονται «σε πολύ μεγάλο βαθμό». Χαρακτήρισε, ακόμη, «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τις τράπεζες την πρόσφατη κατάθεση τροπολογίας για τα μερίσματα των τραπεζών που συμμετέχουν στο πακέτο των κρατικών ενισχύσεων των 28 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ