Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί

Τους χρωστάνε πάνω από 4 εκατ. ευρώ οι βιομήχανοι

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλές χιλιάδες αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι το καλοκαίρι οπότε και παρέδωσαν στα κονσερβοποιεία συμπύρηνα ροδάκινα. Στους πάνω από 30.000 ροδακινοπαραγωγούς οφείλουν οι βιομήχανοι γύρω στα 4 εκατ. ευρώ και αισθητές είναι οι συνέπειες στην τοπική οικονομία που στενάζει, αν αναλογιστεί κανείς και τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά τους οι κονσερβοποιοί ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους παραγωγούς λόγω της πτώσης των εξαγωγών και της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές από τους πελάτες τους στο εξωτερικό. Προσθέτουν ότι στις αποθήκες των εργοστασίων μένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες με κομπόστα ροδάκινου. Επίσης οι 10.000 μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία των δύο νομών φοβούνται ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, φέτος θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Αλλά σε οικονομικό αδιέξοδο μπορεί να βρεθούν φέτος το καλοκαίρι και οι παραγωγοί των επιτραπέζιων ροδάκινων, αφού η Ρωσία, που εισάγει μεγάλες ποσότητες των προϊόντων αυτών από τη χώρα μας, έχει ανακοινώσει ότι θα εισάγει ροδάκινα μόνο αν πιστοποιείται ότι είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τις αναλύσεις αυτές μπορούν να τις κάνουν μόνο τρία εργαστήρια που βρίσκονται στην περιοχή και τα οποία είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στον όγκο της δουλειάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ετσι, εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, πολλοί παραγωγοί δε θα μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πρόβλημα με τις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Πολλά φορτηγά εταιρειών μεταφορών δε θα μπορούν να περάσουν τη Μολδαβία, καθώς η χώρα αυτή εκδίδει έναν περιορισμένο αριθμό καρτών διέλευσης. Ετσι, με δεδομένο ότι ήδη οι άδειες αυτές τελειώνουν, μεγάλες ποσότητες ροδάκινων δε θα μπορέσουν φέτος να προωθηθούν προς τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ