Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή το αγροτικό συλλαλητήριο

Κλιμακώνουν τους αγώνες τους οι μικρομεσαίοι αγρότες

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 99ης επετείου του Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στείλουν το μήνυμα συνέχισης και έντασης της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης, πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης του περασμένου Γενάρη, στην οποία εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών να συγκρουστούν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, των «νεοτσιφλικάδων» του καιρού μας.

Τότε και τώρα

Απ' αυτή την άποψη οι σημερινοί αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς συνδέονται με την ηρωική εξέγερση των κολίγων, πριν από 99 χρόνια.

Τότε, οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες.

Τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεσηκώνονται για να μην τους πάρουν τη γη οι «νεοτσιφλικάδες».

Τότε, οι αγωνιζόμενοι κολίγοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το «νεαρό» αστικό κράτος, το οποίο χρησιμοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που διέθετε - χωροφυλακή, στρατό, Δικαιοσύνη, Νομαρχίες κ.ά. - επιτέθηκε με μένος εναντίον τους για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των τσιφλικάδων. Αυτή η επίθεση είχε πολλά θύματα - νεκρούς και τραυματίες - ανάμεσα στους κολίγους.

Τώρα, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με το σύγχρονο κράτος του κεφαλαίου, το οποίο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που «αλωνίζουν» στην αγροτική οικονομία, κερδοσκοπώντας, ασύδοτα, σε βάρος των αγροτών-παραγωγών και των εργαζομένων-καταναλωτών, χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» που διαθέτει για το χτύπημα των αγροτικών αγώνων.

Βάζει σε κίνηση τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς για τη συκοφάντηση των αγροτών και την εκδήλωση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» κατά των αγώνων τους. Αξιοποιεί τους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου για τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου και την υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας της πάλης. Οργανώνει αστυνομικές επιχειρήσεις αρματωμένων ΜΑΤατζήδων για το χτύπημα των κινητοποιήσεων. Στήνει «αγροτοδικεία» που επιβάλλουν βαριές, τρομοκρατικές ποινές, σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Τότε, το όνειρο των κολίγων ήταν μια άλλη κοινωνία, στην οποία θα είχαν δική τους γη, θα την καλλιεργούσαν και θα ζούσαν σαν νοικοκυραίοι και όχι σαν δούλοι των φεουδαρχών αφεντάδων.

Τώρα, το όνειρο των μικρομεσαίων αγροτών είναι μια άλλη κοινωνία που θα τους απαλλάξει από τα δεσμά της εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και θα τους διασφαλίσει ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να ζουν, αξιοπρεπώς, τις οικογένειές τους.

Η μόνη προοπτική

Σήμερα, η μικρομεσαία αγροτιά συνειδητοποιεί ότι δεν έχει μέλλον στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και για να σωθεί από το ξεκλήρισμα, πρέπει να την ανατρέψει. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεται ότι η προοπτική της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας δεν είναι αυτή που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωσή της, που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, είναι η μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Για να κινηθούν οι αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται η συγκρότηση ενός «νέου αγροτικού κινήματος», που, με ενισχυμένο τον αγωνιστικό πόλο του, την ΠΑΣΥ και απαλλαγμένο από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, θα συνενώσει τις αγωνιστικές δυνάμεις του σ' ένα κοινό μέτωπο με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ενα λαϊκό μέτωπο που θα μάχεται για την ανατροπή των συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ