Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Πολιτικοστρατιωτική ένταση

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν χτες τα γραφεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Μαδαγασκάρης και ανάγκασαν σε παραίτηση τον επικεφαλής του ΓΕΣ, στρατηγό Εντμοντ Ρασολοφομαχάντρι, που είχε προχτές «προειδοποιήσει» τους πολιτικούς ηγέτες της αφρικανικής νησιωτικής χώρας με τριήμερο τελεσίγραφο για την εξεύρεση λύσης...

Στη θέση του Ρασολοφομαχάντρι αυτοδιορίστηκε ο Αντρέ Αντριαριτζάονα, λέγοντας πως τον υποστηρίζουν «όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο αρχηγός του ΓΕΣ διορίζεται απ' τον Πρόεδρο Μαρκ Ραβαλομανάνα, ο οποίος φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση.

Πάντως, ο βασικός αντίπαλός του (πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο) Αντρι Ρατζοελίνα, ανακοίνωσε χτες ότι δε θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα εθνική συνδιάσκεψη για την εκτόνωση της πολιτικής έντασης που μαστίζει επί έξι βδομάδες τη χώρα και πυροδοτεί συγκρούσεις υποστηρικτών και πολέμιων της κυβέρνησης με τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, έχοντας προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

Τέλος, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μαδαγασκάρη, Νιλς Μάρκουαντ, προέβλεψε την πιθανότητα εμφύλιου πολέμου στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ