Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Μαζική απαίτηση για απελευθέρωση των «πέντε» Κουβανών αγωνιστών

Απο παλιότερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των 5 αγωνιστών
Απο παλιότερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των 5 αγωνιστών
Σημαντική είναι η στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ πάνω από 10 χρόνια, επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια των αντικουβανικών ομάδων στις ΗΠΑ για επιθέσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της.

Σειρά υπομνημάτων έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με αίτημα την αναθεώρηση της υπόθεσης των «πέντε». Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί ποτέ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται και δέκα κάτοχοι βραβείων «Νόμπελ», 75 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 85 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μεξικού, 87 μέλη του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασίλειου, γερουσιαστές και βουλευτές από την Ιρλανδία, το τοπικό κοινοβούλιο της Σκοτίας, αλλά και της Βραζιλίας, της Χιλής, του Βελγίου, της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) και της Ιαπωνικής Δίαιτας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ Ντ'Εσότο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες από 27 χώρες που απαιτούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στους συγγενείς των πέντε Κουβανών αγωνιστών. Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε αποστάλθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο και στο Γενικό Εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ έκκληση για τη χορήγηση βίζας στην Αντριάνα Πέρες και την Ολγα Σαλανουέβα, ώστε να επισκεφθούν τους συζύγους τους Χεράρντο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες, αντίστοιχα, στις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν απορρίψει εννέα φορές τις αιτήσεις τους.

Τέλος, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε χτες ποινή 20.950 δολαρίων στην «Lactalis USA», τη θυγατρική της γαλλικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή παραβίασε τον αποκλεισμό την περίοδο Φλεβάρης 2004 - Μάρτης 2007. Πρόκειται για την πρώτη χρηματική ποινή που επιβάλλεται από το συγκεκριμένο υπουργείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και επιβεβαιώνει τη συνέχιση της πολιτικής του αποκλεισμού ενάντια στη Νησί της Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ