Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Υπέρ της καρκινογόνας καύσης βιολογικών αποβλήτων

Την αντιπεριβαλλοντική στροφή υπέρ της μαζικής καύσης των αποβλήτων που υιοθέτησαν ήδη τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτεί η φιλοσοφία της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, η οποία συζητήθηκε πριν μερικές μέρες σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας είπε ότι με την «Πράσινη Βίβλο» θεσμοθετείται η δυνατότητα παρέκκλισης των σχετικών διαδικασιών για «ορισμένες ειδικές ροές αποβλήτων» και επιχειρείται ο αποκλεισμός της κομποστοποίησης η οποία παράγει υλικό «πλήρως εξυγιασμένο, κατάλληλο για μαζική χρήση σε αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ, ανενεργών λατομείων, σε φυτοτεχνικά έργα, σε αναδασώσεις, σε ενίσχυση αστικού και περιαστικού πρασίνου, σε εμπλουτισμό "φτωχών εδαφών" με οργανική ύλη, καθώς και στην άμβλυνση των πλημμυρικών φαινομένων». Εάν προωθηθούν τα όσα προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» και οδηγηθούμε σε μαζική καύση των αποβλήτων, τότε θα έχουμε σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γ. Ζιώγας κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2020 ο στόχος της ανακύκλωσης του 50% του χαρτιού και των πλαστικών που περιέχονται στα οικιακά απορρίμματα, αφού το 60% των απορριμμάτων «θα ήταν καλό να καίγεται» ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ