Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιχειρηματικές «φιλανθρωπίες» με δημόσια δασική έκταση

Δημόσια περιουσία 32 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Δήμο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη δόθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αφού αποχαρακτηρίστηκε, αποχερσώθηκε και αποψιλώθηκε. Αποδεικνύεται έτσι ότι και με τη σημερινή κυβέρνηση η δημόσια περιουσία και η γη με διάφορα προσχήματα παραχωρείται για να ικανοποιηθούν εντέλει διάφορα επιχειρηματικά «φιλανθρωπικά» σχέδια ομίλων ή και Μητροπόλεων.

Το θέμα έφερε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, αλλά ο υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης στην απάντησή του έσπευσε να δικαιολογήσει αυτήν τη νέα περίπτωση εκποίησης δημόσιας γης. Εκανε λόγο για προσπάθεια οικοδόμησης ενός «κοινωφελούς έργου» και στην κατεύθυνση αυτή «έγινε μια παρέμβαση σε μία, όπως χαρακτηρίζεται, δασική έκταση». Κατά τον υπουργό, όλες οι ενέργειες ήταν νόμιμες και δεν έβλαψαν το δασικό πλούτο της περιοχής, αφού ήταν μια έκταση «με πουρνάρια»! Ισχυρίστηκε δε ότι «δεν πρέπει να μηδενίσουμε μια προσπάθεια μόνο και μόνο επειδή γίνεται από την Εκκλησία και όχι από ιδιώτες» και έκανε λόγο για ένα έργο και μια προσπάθεια «για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα τα οποία έχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που θέλουν μια κοινωνική στήριξη».

Αφού ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι τίποτα το παράνομο δεν έγινε, τότε πρέπει να έρθει στη Βουλή η αίτηση της Μητρόπολης, οι αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και οι σχετικές μελέτες, τόνισε στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι έχουμε μια ακόμη περίπτωση εκποίησης δημόσιας δασικής έκτασης που κατ' ευφημισμό γίνεται για φιλανθρωπικούς λόγους, προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια. Και αυτό, πρόσθεσε, γιατί η επίσημη τοποθέτηση της Μητρόπολης λέει ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο μόνο στην κατασκευή σκελετού και τοιχοποιίας, τονίζοντας: «Μετά; Μετά, επιχειρηματίες. Η δημόσια περιουσία δεν πρέπει να εκποιείται, δεν πρέπει να πουλιέται και να δωρίζεται όπως γίνεται με την κυβέρνησή σας και όπως γινόταν με τις προηγούμενες. Το ΚΚΕ, κατέληξε, ζητά να σταματήσει η εκποίηση και να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αναδασωθεί η περιοχή και εάν θέλει η Μητρόπολη να κάνει φιλανθρωπίες, ας τις κάνει με τα δικά της ακίνητα και χρήματα και όχι "με ξένα κόλλυβα"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει πολιτική εκποίησης της δημοτικής περιουσίας (2012-12-01 00:00:00.0)
Αναγκαστική απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή (2012-03-29 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» η δημόσια γη και το περιβάλλον (2007-01-21 00:00:00.0)
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ (2003-10-05 00:00:00.0)
Θέμα πολιτικής η προστασία των δασών (2003-07-27 00:00:00.0)
Εθνικών διαστάσεων ζήτημα (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ