Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Σε θέση μάχης για την ανεργία και τη Σύμβαση

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, περιφερειακή σύσκεψη στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Από τη συνέλευση των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνέλευση των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ταξικό τους Συνδικάτο και αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΕΚΘ και της Ομοσπονδίας του κλάδου, που θα γίνουν από τις 4 έως τις 12 Απρίλη. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ΕΚΘ, συμμετείχαν μαζικά οι οικοδόμοι, Ελληνες και μετανάστες. Οι εκλογές γίνονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που συσσωρεύει νέα δεινά στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις κατασκευές, η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδικάτου, στη Θεσσαλονίκη η ανεργία στον κλάδο έχει φτάσει στο 50%. Εντείνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η προσπάθεια καταστρατήγησης της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ενέκριναν τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης που έγινε από τον πρόεδρο Β. Ρέβα. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γ. Πάσουλας.

Τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της μάχης που καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο για την ανεργία και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχτηκαν και στην περιφερειακή σύσκεψη εκπροσώπων από τα ΔΣ των Οικοδόμων και εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας η οποία έγινε προχτές στα Γιάννενα. Οπως αναφέρθηκε, χαρακτηριστικό της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας και στην περιοχή αποτελεί, η έκδοση μόλις δυο οικοδομικών αδειών στην Αρτα για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη ενώ στο δρόμο αναμένεται να βρεθεί σημαντικός αριθμός των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού με την ολοκλήρωση των έργων.

Ηδη, 35 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της γέφυρας του Αράχθου έχουν σταματήσει να εργάζονται και αναμένεται μέχρι το Πάσχα να προστεθούν άλλοι 150 στην ανεργία η οποία αξιοποιείται ενόψει της κατασκευής της Ιονίας Οδού για πολιτικούς εκβιασμούς από εκπροσώπους της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής. Σ' αυτή την κατάσταση ομόθυμα καταδείχτηκε η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ