Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε ιδιώτες το φιλέτο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Ακόμα και κρεβάτια θα νοικιάζονται με τη μέθοδο του «λίζινγκ», όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε χρυσωρυχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων θα γίνεται με τη μέθοδο του «λίζινγκ», δηλαδή με την ενοικίαση από ιδιωτικές εταιρείες.

Πρόκειται για εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για τη μείωση - δήθεν - των δαπανών των προμηθειών στο δημόσιο τομέα. Με τον τρόπο αυτό βαφτίζονται ακόμα και κρεβάτια - δηλαδή ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός - σε «ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» και οι εταιρείες «λίζινγκ» αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Η κυβέρνηση προκρίνει τη μέθοδο του λίζινγκ, όταν την προηγούμενη βδομάδα είχε την οδυνηρή εμπειρία του «Ευαγγελισμού» με τον αξονικό τομογράφο. Ο «Ευαγγελισμός», πριν πέντε χρόνια, υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία από αυτήν ενός αξονικού τομογράφου τον οποίο θα αποκτούσε, μετά την πενταετία, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Τώρα όμως που τελείωσε η σύμβαση και το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο.

Το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται κατά των ιδιωτικών εξοπλισμών του νοσοκομείου και ζητά την πλήρη κάλυψη με εξοπλισμό και προσωπικό απ' το κράτος.

Κοροϊδία με νέα stage

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι με τις «συγκεκριμένες πολιτικές» εξοικονομήθηκαν 150 εκ. ευρώ και ότι όταν θα ολοκληρωθεί η «οργάνωση, η υποδομή της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας θα φτάνει μέχρι και τα 500 εκ. ευρώ». Επίσης, επανέλαβε τα περί προσλήψεων 5.500 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών - παρότι στο νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο η πρόβλεψη είναι για 2.000 γιατρούς.

Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πρόσθεσε και 4.000 - 4.500 εργαζομένων με προγράμματα STAGE στα δημόσια νοσοκομεία. Οταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν να μονιμοποιήσει όσους εργάζονται με STAGE και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, ο υπουργός Υγείας αντέτεινε ότι αυτά τα προγράμματα τα βρήκε απ' το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε στο αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στη θέση των ιδιωτικών συνεργείων ή τουλάχιστον να τηρηθούν οι όροι των συλλογικών συμβάσεων.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προέταξε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ - έστω και σε δόσεις, τη στιγμή που υπάρχει και θετική απόφαση των δικαστηρίων. Επιπλέον συμφώνησε στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τα ωράρια εργασίας, ανοίγοντας έτσι μια ακόμα κερκόπορτα που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ