Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλούν και εκβιάζουν τους ναυτεργάτες

Πληθαίνουν τα κρούσματα μη καταβολής δεδουλευμένων, ενώ πυκνώνουν και οι τρομοκρατικές απολύσεις

Αντιμέτωποι με την ολομέτωπη εφοπλιστική επίθεση και την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που την τροφοδοτεί, βρίσκονται οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, που δίνουν μάχη για να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα. Τη ...νύφη από την εφοπλιστική ασυδοσία πληρώνουν και οι νησιώτες, που ταλαιπωρούνται από τη σταδιακή απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τα πληρώματα των 5 πλοίων της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Θάσου (ΑΝΕΘ) παραμένουν αποφασιστικά στους καταπέλτες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα, έχοντας στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Τη μάχη για τα δεδουλευμένα, που ξεκίνησαν από τις αρχές Μάρτη, συνεχίζουν να δίνουν με επίσχεση εργασίας και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» της εταιρείας ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση.

Οι εφοπλιστές προσπαθούν με τρομοκρατικές μεθοδεύσεις να υποτάξουν τους ναυτεργάτες, να ανακόψουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Πριν από περίπου 10 μέρες, έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τον β` μηχανικό και έναν μηχανοδηγό του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ». Οταν έληξε η άδεια, αντί για επαναπρόσληψη, οι δύο ναυτεργάτες είδαν το χαρτί της απόλυσης. Και αυτό, επειδή συμμετείχαν στις επισχέσεις εργασίας που είχαν γίνει πρόσφατα και σε αυτό το πλοίο για την καταβολή δεδουλευμένων.

Την ίδια ώρα, ο Σπανός έχει εγκαταλείψει το πλοίο «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι τρεις ναυτεργάτες, που βρίσκονται εκεί, ως ασφάλεια πλοίου, άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η εταιρεία, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναγκάστηκε να εξασφαλίσει στους ναυτεργάτες διαμονή σε ξενοδοχείο, χωρίς, ωστόσο, να τους εξασφαλίσει και την τροφοδοσία. Μάλιστα, είναι τόσο δυσχερής η θέση τους, ώστε χτες ο ένας από αυτούς απείλησε για απεργία πείνας.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, ταυτόχρονα με τους ναυτεργάτες, και οι υπάλληλοι των εταιρειών. Χτες η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων έκανε δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, καθώς οι υπάλληλοι εκεί δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα των μηνών Γενάρη - Φλεβάρη! Οπως ξεκαθαρίστηκε από τους εκπροσώπους, αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων, θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζουν ότι ο εργασιακός μεσαίωνας στα πλοία δε θα περάσει, καλούν τους ναυτεργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση και επιφυλακή και να βρεθούν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας τους έφερε αποτέλεσμα (2009-08-04 00:00:00.0)
Καρποφόρησε ο αγώνας τους (2009-05-19 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες (2009-03-19 00:00:00.0)
Τσιφλίκι τους η ακτοπλοΐα (2009-03-18 00:00:00.0)
Να πληρώσουν μέχρι δεκάρας οι εφοπλιστές (2009-01-30 00:00:00.0)
Γενικευμένος αγώνας για τα δεδουλευμένα (2009-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ