Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΤΑ
Μοχλός για το βάθεμα της εμπορευματοποίησης

Παρέμβαση του ΚΚΕ σε σχετικό συνέδριο στον Πειραιά

Η ενίσχυση και θεσμικά του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και των δήμων στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας με την παραπέρα εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς, αναγγέλθηκε από το βήμα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Στο συνέδριο, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η πρόληψη για την υγεία, αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», οι εκπρόσωποι του Δικτύου ζήτησαν την ανάληψη και θεσμικά της ευθύνης της παροχής υπηρεσιών πρόληψης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στοχεύοντας σε κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες, σ' ένα κράμα πρόληψης που θα περιλαμβάνει το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει και προσβλέπει τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ΠΦΥ. Η πρόληψη μπορεί να είναι πεδίον δόξης λαμπρό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δήμους είπε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ μαζί με άλλα αντιλαϊκά εργαλεία περικοπών στην Υγεία, όπως η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι βασικός πυλώνας της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ο εθελοντισμός.

Τα υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κλπ., δεν ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και ενισχύουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τόνισαν μιλώντας στο συνέδριο η Λέττα Μεθωνιού και η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλη του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκπλήρωση των λαϊκών αναγκών, τόνισαν, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης, με τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που προωθούν και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ερχεται σε αντίθεση, επισήμαναν, με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αποτελούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και στο χώρο αυτό και τις οποίες δεν αμφισβητούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κλείνοντας υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ παλεύει για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από το κράτος, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ