Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
Διευρύνονται οι αντιδράσεις

Motion Team

Συνεχίζονται και διευρύνονται οι αντιδράσεις φορέων του λαϊκού μαζικού κινήματος αλλά και προσωπικοτήτων για την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που αποφάσισε να θεσμοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο.

θυμίζουμε πως πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα, με το οποίο επιχειρείται η ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και των ναζιστικών φασιστικών καθεστώτων με τις σοσιαλιστικές χώρες.

Το ψήφισμα, που έγινε απόφαση, πέρασε με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων (ALDE), της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών (UEN) και των Πρασίνων (Verts), και των Σοσιαλιστών (PSE).

Συνολικά έλαβε 553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές. Θεσμοθέτησαν έτσι στην ΕΕ τον αντικομμουνισμό και ανέβασαν πιο ψηλά τον πήχη της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, που ξεκίνησε από το σχετικό Μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Γενάρη του 2006. Ολοφάνερη είναι η πρόθεση των πλουτοκρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του πολιτικού προσωπικού τους να αξιοποιήσουν τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό ώστε να ξαναγράψουν την Ιστορία με βάση τα σημερινά συμφέροντα του κεφαλαίου, να χτυπήσουν τη προοπτική ανόδου του εργατικού κινήματος, εν μέσω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και ενόψει ευρωεκλογών, να χτυπήσουν την ίδια την κομμουνιστική ιδεολογία και τη συνείδηση των νέων γενιών.

Από τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο αντικομμουνιστικό Μνημόνιο το 2006

Motion Team

Από τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο αντικομμουνιστικό Μνημόνιο το 2006
Χαρακτηριστική στην ψηφοφορία ήταν και η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. φρόντισαν να μη συμμετέχουν καν στη διαδικασία, ενώ η ΝΔ «απείχε»... Το ΚΚΕ καταψήφισε και καταδίκασε απερίφραστα το ψήφισμα και την αντικομμουνιστική υστερία που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το ψήφισμα, ενώ στην ύπουλη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα για να αιτιολογήσει την ψήφο του έδειξε εμμέσως ότι δε διαφωνεί ουσιαστικά με τον αντικομμουνιστικό δρόμο που επιδιώκει και το ψήφισμα, αφού θέτει ζήτημα χαρακτηρισμού του κομμουνισμού ως «ολοκληρωτικού καθεστώτος». Απλά λέει οτι δεν δεν ταυτίζονται, αλλά είναι και τα δυό ολοκληρωτικά.

Η συνεπής στάση του ΚΚΕ έχει αποτελέσματα

Η θέση που κράτησαν τα ελληνικά κόμματα κατά την ψηφοφορία δείχνει ότι ελίσσονται παίρνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα. Δε θέλησαν να πάρουν ανοιχτά θέση. Γι' αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δεν κάνουν αντικομμουνισμό. Γιατί, π.χ., η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό προεξάρχοντος του Θ. Πάγκαλου, ενώ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει συχνά πυκνά αντικομμουνιστική - αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ. Τη ΝΔ, στο πλαίσιο των ρόλων τους στο αστικό σύστημα, με δεδομένο ότι την αντιΚΚΕ δουλειά την κάνουν και τ' άλλα κόμματα, τη βολεύει να συγκαλύπτει το γεγονός ότι βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο. Η στάση τους έχει σχέση και με το γεγονός της υπεράσπισης του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της ιστορίας της πάλης των λαών, από το ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι το ψήφισμα χαρακτηρίζει τον κομμουνισμό «ολοκληρωτικό καθεστώς», ενώ οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τονίζοντας ότι «κυρίαρχη ιστορική εμπειρία της Δυτικής Ευρώπης ήταν ο ναζισμός, ενώ τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχαν την εμπειρία τόσο του κομμουνισμού όσο και του ναζισμού, και ότι πρέπει να προωθηθεί η κατανόηση για το διπλό παρελθόν δικτατορίας στις χώρες αυτές».

Επίσης ισχυρίζεται πως η ιμπεριαλιστική - αντιδημοκρατική ΕΕ των πολέμων και της ανισότητας, ήταν ένας «τρόπος για την υπέρβαση των διαιρέσεων και της εχθρότητας στην Ευρώπη μέσω της συνεργασίας και της ενοποίησης, καθώς και για την εξάλειψη των πολέμων και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι στόχος ήταν και παραμένει το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, κατά τα ιμπεριαλιστικά ευρωενωσιακά πρότυπα, επενδύοντας στις νέες γενιές, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δε θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της Ιστορίας της, να αναγνωρίσει το ναζισμό, το σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως μέρος της κοινής Ιστορίας της και αν δεν διεξαγάγει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματα των καθεστώτων αυτών κατά τον περασμένο αιώνα», χαρακτηρίζοντας τις φιέστες για τα 20 χρόνια από τις ανατροπές ως «ευκαιρία να ενισχυθεί η συνείδηση του παρελθόντος» και σημειώνοντας «τη σημασία που έχει να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του παρελθόντος».

Τάσσεται υπέρ της πολιτικής στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ΜΚΟ «που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και τη συλλογή εγγράφων σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου», ζητά «την καθιέρωση βήματος Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης που να στηρίζει τη δικτύωση και τη συνεργασία των εθνικών ερευνητικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στον τομέα της ιστορίας του ολοκληρωτισμού, και τη δημιουργία πανευρωπαϊκού κέντρου/μνημείου τεκμηρίωσης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων» και την «ενίσχυση των υπαρχόντων σχετικών χρηματοοικονομικών μέσων, ώστε να υποστηριχτεί η επαγγελματική ιστορική έρευνα για τα ανωτέρω θέματα».

Φυσικά, καλεί την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία», με δεδομένο ότι στις 23/8/39 υπογράφτηκε το «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ», «σύμφωνο μη επίθεσης», που αξιοποίησε η Σοβιετική Ενωση για να προετοιμαστεί για την αναπόφευκτη επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ