Τρίτη 14 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στο ... ύψος τους οι τιμές

Παρά τη χαμηλή κίνηση στην αγορά, οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα

Eurokinissi

Σταθερά στο ...ύψος τους διατηρούνται αυτές τις μέρες οι τιμές , δηλαδή στα γνωστά επίπεδα της ακρίβειας. Από τα οπωροκηπευτικά μέχρι τα αμνοερίφια καμιά ευχάριστη «έκπληξη» δεν περίμενε τους εργαζόμενους που επιχείρησαν χτες μια ανιχνευτική, οι περισσότεροι, επίσκεψη στην αγορά. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι για άλλη μια χρονιά για να γεμίσει το καλάθι με τα εντελώς απαραίτητα για τις επόμενες γιορτινές μέρες απαιτείται ένα σημαντικό κονδύλι που για χιλιάδες οικογένειες με μεγάλη δυσκολία θα διατεθεί από τον ισχνό τους προϋπολογισμό.

Χτες στη Βαρβάκειο αγορά το «ντόπιο αρνί γάλακτος» πωλούνταν στα περισσότερα κρεοπωλεία στα 7-8,50 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ το εισαγόμενο από ΠΓΔΜ στα 6 ευρώ και από Ρουμανία στα 6-7 ευρώ το κιλό. Το «ντόπιο», σύμφωνα με τις σχετικές επίσημες σημάνσεις, κατσίκι στα 8-9 ευρώ, ως επί το πλείστον, ορισμένα μεγάλα στα 6 ευρώ και σε κάποια κρεοπωλεία έφτανε και τα 10 ευρώ. Πωλούνταν, ακόμη, έντερα στα 3-5 ευρώ το κιλό και συκωταριές στα 6-7 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα των τιμών και στα οπωροπωλεία. Οι ντομάτες πωλούνταν στη Βαρβάκειο προς 1,20-1,60 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια στο 1-1,10 ευρώ, τα κρεμμύδια 50 λεπτά το κιλό, οι πατάτες στα 65-70 λεπτά, το μαρούλι 50 λεπτά το ένα, το λάχανο 25-50 λεπτά το κιλό. Ακόμη, τα μήλα πωλούνταν προς 50 λεπτά - 1 ευρώ, τα αχλάδια 80 λεπτά - 1,10 ευρώ και οι φράουλες προς 2,30-2,50 ευρώ το κιλό.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) συνιστά ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή των ευαλλοίωτων ειδών των ημερών, όπως είναι για παράδειγμα οι σοκολάτες και τα αυγά. Συγκεκριμένα, στη σοκολάτα καλό είναι να προσέχουμε τις ενδείξεις για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή για απομίμηση, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Ειδικά τα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια, θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται από τη νομοθεσία. Οσον αφορά στα αυγά που προορίζονται για βάψιμο, επισημαίνεται ότι πρέπει να συντηρούνται στις αυγοθήκες του ψυγείου χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και δεν πρέπει να πλένονται πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο γιατί με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική τους μεμβράνη και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Ακόμη, χρειάζεται καλό βράσιμο, καθώς η επιμόλυνση των αυγών με σαλμονέλα δεν είναι σπάνια.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Να δημιουργήσει επικοινωνιακές ψευτοεντυπώσεις σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Παπαδόπουλος, επισκεπτόμενος τα σφαγεία στο Λαγκαδά. Πήγε ως εκεί για δηλώσει την ικανοποίησή του από τους ελέγχους που έγιναν παρουσία του. Ομως πόσο πραγματικά προστατεύονται οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές, από τις αρνητικές επιπτώσεις της ελεύθερης αγοράς και των ανελέητων νόμων του κέρδους; Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να πουλάνε αρνιά και κατσίκια σε τιμές που δεν τους αφήνουν κέρδος (στα 4,5 με 5 ευρώ το κιλό είναι και φέτος η τιμή), ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν αρκετά ακριβά για το βαλάντιό τους. Από την άλλη οι εισαγωγές συνεχίζονται αθρόες από τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, ενώ το κυβερνητικό σλόγκαν για την πάταξη των ελληνοποιήσεων δεν αποφέρει τίποτα στην πράξη για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και την προστασία των καταναλωτών από αμφιβόλου ποιότητας κρέατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ