Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εργαλείο για ανάπτυξη, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ενα Λεκανοπέδιο Αττικής «παράδεισο» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, προδιαγράφει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Το νέο Ρυθμιστικό, που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, δίνει τις κατευθύνσεις για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης του ρόλου της Αθήνας ως διεθνούς και ευρωπαϊκής μητρόπολης και ως πόλης - πύλης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ουσιαστικά, προτείνεται για την επόμενη 20ετία μια ανάπτυξη της Αθήνας, με επίκεντρο τις διεθνείς μεταφορές, τον τουρισμό με τις διάφορες εκφάνσεις του (συνεδριακό, αθλητικό, πολιτιστικό κ.ά.), τέτοια που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, όσο και των μονοπωλίων της ΕΕ.

Μπροστά στο στόχο αυτό, θυσιάζεται για άλλη μια φορά το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, αφού: Προβλέπεται η επέκταση των σχεδίων πόλης σε έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων, κυρίως προς την Ανατολική Αττική, δηλαδή προωθείται η εμπορευματοποίηση ενός μεγάλου μέρους της αδόμητης γης που έχει απομείνει. Επισημοποιείται η οικιστική επέκταση στις παρυφές της Πάρνηθας, με τη δημιουργία της «Τεχνόπολης», στον Υμηττό και την Πεντέλη, δηλαδή σε όλους τους ορεινούς όγκους που περιστοιχίζουν την Αθήνα. Η κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων με «σύμβαση παραχώρησης» που θα επιφέρουν νέα χαράτσια διοδίων. Παραδίδονται όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και άλλοι αδόμητοι ελεύθεροι χώροι, όπως Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδή, πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου.

Το νέο Ρυθμιστικό καθίσταται επίσης προάγγελος της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του λεγόμενου «Καποδίστρια 2» με στόχο τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών μονάδων που θα ασκούν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική και θα διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου. Ο υπουργός μίλησε για «μητροπολιτική διακυβέρνηση», ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει 6 υποενότητες μητροπολιτικών κέντρων: Μητροπολιτικό Συγκρότημα Αθήνας - Πειραιά, Ανατολική Αττική - Μεσόγεια, Νοτιοανατολική Αττική - Λαυρεωτική, Βόρεια Αττική, Δυτική Αττική και Νησιωτικό Τμήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ