Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Κλοπή και εκμετάλλευση με τη σφραγίδα της κυβέρνησης

Παρά τις διαπιστωμένες παρανομίες και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το υπουργείο Υγείας δίνει εντολή να παραταθεί η εργολαβία της καθαριότητας στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης

«Εξω οι εργολάβοι δουλέμποροι» διαδηλώνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου»

Motion Team

«Εξω οι εργολάβοι δουλέμποροι» διαδηλώνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου»
Το μαύρο μέτωπο εργολάβων, πρυτάνεων και διοικήσεων νοσοκομείων, που στηρίζεται στις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κατακλέβει τους εργάτες και το δημόσιο χρήμα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ώρα που εκκρεμούν ποινικές διώξεις σε βάρος του εργολάβου (ISS), που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, επειδή κατακλέβει τις εργαζόμενες - τουλάχιστον 4.500 ευρώ από κάθε μία για τους τελευταίους 10 μήνες - και δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, την ώρα που φουντώνουν οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργολάβων και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις εργολαβίες που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στα δύο Πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), η κυβέρνηση δίνει εντολή για παράταση των εργολαβιών.

Το υπουργείο Υγείας αντί να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων να κηρύξουν έκπτωτους τους εργολάβους, έστειλε εγκύκλιο στις 18 του Μάρτη με την οποία τους καλεί να δώσουν παράταση στις εργολαβίες μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη του 2009. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αντίστοιχα πιθανώς έπραξε και το υπουργείο Παιδείας. Ερμηνεύεται έτσι και η σπουδή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων να πείσουν με απειλές και εκβιασμούς τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη συνέχιση των εργολαβιών στο ΑΠΘ.

Με τη βούλα του νόμου

Η κλοπή που γίνεται μέσω των εργολαβιών σε βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια. Από τη μία, καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγούνται συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, γίνεται ασύστολη κλοπή στα μεροκάματα, στα ένσημα. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Από την άλλη, οι εργολάβοι βάζουν στο χέρι ζεστό χρήμα και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, στην εργολαβία του «Ιπποκράτειου» ενώ πληρώνεται για να απασχολεί 90 εργαζόμενους η ISS απασχολεί 63. Στην περίπτωση της εργολαβίας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» (ΠΑΜΑΚ) ο εργολάβος πληρώνεται για 900 εργατοώρες τη βδομάδα και παρέχει μόνο 450 εργατοώρες.

Οπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, αν οι 600 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω των εργολάβων στο ΑΠΘ είχαν προσληφθεί απευθείας από το πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ θα εξοικονομούσε 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλωνίζουν οι εργολάβοι

Ομως, επιλογή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η αντικατάστασή της από ελαστικές μορφές εργασίας, η γενίκευση της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας, η επέκταση του φαινομένου της ενοικίασης εργαζομένων. Πάνω σ' αυτή την πολιτική επεκτείνονται οι εργολαβίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, όπως, π.χ., ο ΟΣΕ, το αεροδρόμιο, κλπ. Μετά την καθαριότητα και τη φύλαξη, δίνεται στους εργολάβους και η σίτιση, στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες εργολαβίες στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια της πολυεθνικής ISS. Για παράδειγμα, έχει τις εργολαβίες στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», 424, στο αεροδρόμιο, στη ΔΕΘ, και τη φύλαξη του ΑΠΘ. Μερίδιο της «αγοράς» των δημόσιων οργανισμών έχουν επίσης η «Αλμπατρος» (νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος», «Γεννηματάς», «Θεαγένειο»), και η «Οικολογική» που έχει την καθαριότητα στο ΑΠΘ και την εργολαβία της Φοιτητικής Λέσχης.

Η ISS με έδρα τη Δανία δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες στον κόσμο, με κύριο αντικείμενο την ενοικίαση εργαζομένων. Φαίνεται πως η επιλογή της να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά δεν είναι καθόλου άσχετη με το εργασιακό μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκφραστές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ