Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΝΑΤΟ
Οργισμένη η Μόσχα

Το ΝΑΤΟ πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στα στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της Γεωργίας

Νέες απειλές για αντίμετρα από τη Μόσχα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν τις τελευταίες μέρες την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της Γεωργίας από τις 6 Μάη έως 1 Ιούνη, στα οποία θα πάρουν μέρος περίπου 1,3 χιλιάδες στρατιωτικοί από 19 χώρες του ΝΑΤΟ και των μελών του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη».

Οπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα σχεδιασμένα γυμνάσια και κάλεσε το ΝΑΤΟ να τα ακυρώσει ή τουλάχιστον να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτά, ως χώρα - μέλος του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» (από το 1994).

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε πως η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή των γυμνασίων «είναι λανθασμένη και επικίνδυνη».

«Οταν ο ένας ή άλλος στρατιωτικός συνασπισμός πραγματοποιεί τα γυμνάσια εκεί που πολύ πρόσφατα υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση και εκεί που σήμερα η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, τότε αυτό οδηγεί σε κάθε είδους περιπλοκών», δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ, απαντώντας στην ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ιντερφάξ». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση του ΝΑΤΟ «μη οξυδερκή καθώς και βλαβερή για την προσέγγιση των επαφών της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ». «Σε περίπτωση ανάγκης θα πάρουμε σχετικές αποφάσεις», σημείωσε απειλητικά ο Μεντβέντεφ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντ. Ρογκόζιν, λίγες μέρες πριν χαρακτήρισε τα γυμνάσια «ως κάτι παράλογο και προβοκάτσια» καθώς και «ως επέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας», παίρνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση όταν η γεωργιανή αντιπολίτευση ξεκίνησε τη διαρκή κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος απείλησε τη Δευτέρα να ματαιώσει η Ρωσία τη συνάντηση των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών Ρωσίας - ΝΑΤΟ, αν τελικά το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες ασκήσεις στη Γεωργία, μετέδωσε το «Ιντερφάξ».

Να σημειωθεί πως η Αμπχαζία, ως απάντηση στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, ανακοίνωσε πως θα διεξάγει δικά της στρατιωτικά γυμνάσια.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ