Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ολα για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΟΚΙΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το κόστος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναθεώρησε προς τα πάνω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Τα μέτρα που προτείνει είναι στήριξης του κεφαλαίου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν καθημερινά το κόστος.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Sony Ericsson», «εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων» ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας. Τα σχέδιά της για την περικοπή επιπλέον 3.900 θέσεων εποχικών εργατών ως το Μάρτη του 2010 ανακοίνωσε και η ιαπωνική εταιρεία «Toshiba». Η «Toshiba» έχει ήδη απολύσει κατά τους τρεις τελευταίους μήνες 4.500 συμβασιούχους υπαλλήλους της, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Η «General Motors» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περίπου 1.600 απολύσεις στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας και σχεδιάζει να απολύσει 37.000 ωρομίσθιους υπαλλήλους της σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ολες οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ανταποκριθεί στη διορία της 1ης Ιούνη, που της έχει τεθεί για «αναδιάρθρωση» με βάση το κυβερνητικό σχέδιο του χρέους της ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με το συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας για τις καλύψεις υγείας των συνταξιούχων της, προκειμένου να έχει ελπίδες ότι θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρόλα αυτά η GM θα έχει στη διάθεσή της 5 δισεκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια μέχρι το Μάη και 500 εκατομμύρια θα έχει η «Chrysler» μέχρι τέλος Απρίλη, καθώς η εταιρεία αναζητά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τη FIAT.

Την παροχή δανείου ύψους 100 δισ. δολαρίων προς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέσω επιστολής του προς το Κογκρέσο ενώ παράλληλα το προέτρεψε να δώσει μεγαλύτερο μερίδιο σε οικονομίες όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας.

  • Το ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό, που έγινε η πρώτη χώρα που έρχεται σε συμφωνία δανεισμού, με βάση τη λεγόμενη ευέλικτη γραμμή πίστωσης του νέου προγράμματος που προέκυψε από τη Σύνοδο της «G-20».
  • Στο 65,9% από 65% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κλιμάκωση των απολύσεων μέσα στο 2009 παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προβλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη Βρετανία οι άνεργοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ