Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Καρότο και μαστίγιο» από την Κλίντον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Εάν αποτύχει η διπλωματία, η αμερικανική ηγεσία έχει περισσότερες πιθανότητες από ό,τι παλαιότερα, να εξασφαλίσει τη συναίνεση πολλών χωρών και να προχωρήσει σε σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αφού τώρα προσπαθεί για διάλογο». Την απειλή αυτή διατύπωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας την άλλη όψη του νομίσματος της «χείρας καλής θέλησης», που η Ουάσιγκτον τείνει, όπως υποστηρίζει, προς το Ιράν τον τελευταίο καιρό.

Η Κλίντον, πάντως, δε διευκρίνισε τι ακριβώς θα θεωρηθεί «αποτυχία» στο νέο γύρο διαλόγου που προετοιμάζεται ανάμεσα στους «έξι» (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα) και στο Ιράν, καθώς πολλαπλασιάζονται οι φήμες που θεωρούν πιθανή την κατάληξη κάποιας συμφωνίας που θα επιτρέπει, υπό συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό, τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, κυρίως εκτός ιρανικού εδάφους. Από την άλλη, η ιρανική ηγεσία διαμήνυσε, εκ νέου, την ετοιμότητά της για διάλογο. Ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Σομαλία, δεν αποκλειόταν να έχει μια πρώτη συνάντηση με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Πάντως, χθες, και ο υποψήφιος της λεγόμενης «μετριοπαθούς πτέρυγας» του θεοκρατικού καθεστώτος, στις προεδρικές εκλογές του Ιούνη, ο Χοσεΐν Μουσαβί, δήλωνε στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ