Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανησυχία των αστών

Δυναμικές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργατών για τις απολύσεις. Συμπαραστέκεται η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΜΑΝΙΛΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση φέρουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε σύμφωνα με το Ρόιτερς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ουάσιγκτον και τάχτηκε υπέρ «ενός διαφορετικού μοντέλου για την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών με περιορισμό μεσοπρόθεσμα της παραγωγής και της κατανάλωσης».

Επιβεβαίωσε δε τη σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια οικονομία του ΔΝΤ, που προβλέπει πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ του πλανήτη κατά 1,3% το 2009 στην «πρώτη παγκόσμια ύφεση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στη Βρετανία, το ρεκόρ των 175 δισ. στερλινών αναμένεται να αγγίξει το δημόσιο χρέος της Βρετανίας το 2009 με την οικονομία να συρρικνώνεται έως 3,5% φέτος - τη χειρότερη επίδοση από το 1945 - σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε χτες ο υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Θα συνεχιστούν τα μέτρα τόνωσης της βρετανικής οικονομίας. Ανακοίνωσε την αύξηση της φορολογίας σε αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα μέχρι 2% και της φορολογίας υψηλών εισοδημάτων - πάνω από 150.000 στερλίνες - κατά 50%. Αύξηση σημείωσε ο ρυθμός ανεργίας της Μ. Βρετανίας για το τρίμηνο έως το Φεβρουάριο, και διαμορφώθηκε στο 6,7%, υψηλότερα από το 6,1% του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στη Γαλλία, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολυεθνική ελαστικών Continental, των οποίων η οργή, χτες, ξέσπασε μετά τη δικαστική απόφαση που απέρριπτε το αίτημά τους για αναστολή της απόφασης τερματισμού της λειτουργίας του παραρτήματος της εταιρείας στο Κλερουά. Εργαζόμενοι εισέβαλαν στη νομαρχία της περιοχής και προκάλεσαν ζημιές, ενώ πολυάριθμη αντιπροσωπεία τους μεταβαίνει σήμερα στο Ανόβερο, προκειμένου να διαδηλώσει μαζί με τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Στο πλευρό των εργαζομένων στη Γαλλία βρέθηκε ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάτσο.

Νέο γύρο απολύσεων, 1.543 εργαζόμενους, ανακοίνωσε η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo που πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει την περικοπή 5.800 θέσεων εργασίας.

Η Ασία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά εργασίας και θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος να αντιμετωπιστεί η κοινωνική κρίση από ό,τι η οικονομική κρίση εκτίμησε ο Γκιόργκι Σιράτσκι, κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ. Κατά τον Σιράτσκι, 23 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους αυτή τη χρονιά, εξαιτίας της κρίσης. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία θα φτάσει στο 5,9% ή 113 εκατομμύρια ανέργους, από 4,8% ή 90 εκατομμύρια που ήταν το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ