Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων

Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μετανάστες που σήμερα ζουν στον άθλιο καταυλισμό, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης

Να «μαντρώσει» και να ελέγξει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που ζουν στον άθλιο αυτοσχέδιο καταυλισμό της Πάτρας στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ (περιοχή Ρηγανόκαμπος), επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, έως ότου υλοποιηθεί η αρχική της απόφαση να δημιουργήσει άλλο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στο Δρέπανο του Ρίου στην Αχαΐα με τον παραπλανητικό τίτλο «Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών».

Αυτό ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με φορείς του νομού, στο οποίο οι βασικοί συνομιλητές όπως η Νομαρχία Αχαΐας - Δήμος Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) επί της ουσίας συμφωνούν. Οπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η «επιχείρηση» να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μάη και να μεταφερθούν στη ΜΟΜΑ όπου, σημειωτέον, οι υποδομές είναι λειψές. Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους μετανάστες «παράνομους» υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν επιθυμούν πολιτικό άσυλο. Βέβαια, αυτό είναι «μύθος» καθώς απέφυγε να αναφέρει πως όσοι καταθέτουν τα χαρτιά τους φεύγουν άπραγοι. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2007, 1.343 Αφγανοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και μόλις 7 ή 8 το απέκτησαν (ποσοστό μόλις 0,56%).

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο υλοποιεί στο ακέραιο την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία εστιάζει στην ενίσχυση των συνόρων, στην αστυνόμευση και στην επιλεκτική μετανάστευση, αντί να δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών, τα οποία προέρχονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της σε αυτές και αναγκάζουν τους λαούς να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» καταγγέλλει το νέο γκέτο που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση στην πρώην ΜΟΜΑ και αναφέρει σχετικά: «Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πλαίσιο αντιδραστικών, βαθιά συντηρητικών μέτρων, που υιοθετήθηκαν και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων, τους οποίους προκαλούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Γνωρίζουν ότι ένας άνθρωπος, που διανύει 5.000 χιλιόμετρα, σε ένα ταξίδι θανάτου, δεν επιθυμεί να κλειστεί σε "χρυσό κλουβί". Θέλει να ζήσει και γι αυτό αγωνίζεται».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, πως η λύση θα προέλθει μέσα από την ανατροπή της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και καταλήγοντας τονίζεται πως πρέπει να γίνει ένας χώρος «φιλοξενίας και όχι φύλαξης των προσφύγων - ενός χώρου καλά οργανωμένου, με νερό, τουαλέτες, ρεύμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, κ.ά. με παραχώρηση όλων εκείνων των νόμιμων εγγράφων που θα τους επιτρέπουν να μετακινηθούν, να έχουν άδεια παραμονής, να εργασθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ