Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Δημοκρατική διακυβέρνηση» ... στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Με ανέξοδες υποσχέσεις περί ενός «δραστικού εκδημοκρατισμού στον τρόπο διακυβέρνησης του κόσμου» έντυσε προχτές από το Λονδίνο Γ. Παπανδρέου τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό στόχο να συγκαλύψει ό,τι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις εφαρμοζόμενες ευρωενωσιακές πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω στην Ελλάδα ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Λονδίνο σε εκδήλωση του «London School of Economics» και πρόσθεσε: «η φτώχεια μπορεί να αποτελέσει παρελθόν καθώς με λίγα δισ. δολάρια μπορούν να αντιμετωπιστούν παγκόσμια προβλήματα»... Ο Γ. Παπανδρέου έσπειρε πλήθος αυταπάτες. «Οφείλουμε να διαμορφώσουμε πολιτικές ώστε το σύστημα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, πιο συμμετοχικό και να εγγυάται ότι ο πολίτης θα είναι πάνω από όλα», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, για να ισχυριστεί λίγο αργότερα ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας και παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ήταν αποκαλυπτικός. Αναφερόμενος στους «εθνικούς στόχους» που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, φανέρωσε ότι αυτοί κινούνται στην ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε:

-- «Θα προωθήσουμε την πράσινη οικονομία από τον τουρισμό ως την αγροτική πολιτική, από την ενέργεια ως τις μεταφορές και από τις κατασκευές ως την εκπαίδευση». Στόχος μέσω των ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσφέρει βορά στις ορέξεις των επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους στο περιβάλλον, το φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φυσικά επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος των μισθών των εργαζόμενων που θα εργαστούν στο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» που προτείνει...

-- «Για βαθιές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα». Οι οποίες θα κινούνται στη λογική της «διαδικασίας της Μπολόνιας» που έχει εκπονηθεί από την ΕΕ με στόχο αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργούν με «επιχειρηματικό πνεύμα» και να καλύπτουν τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

-- «Για φορολογική μεταρρύθμιση». Η οποία έχει στόχο να ισοσκελήσει τις φορολογικές εισφορές των κεφαλαιοκρατών με τους εργαζόμενους στη βάση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

-- «Θα επιφέρουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα». Μέσα από κενές περιεχομένου υποσχέσεις, επιδιώκει να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα, μπροστά στη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σκάνδαλα, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μια σειρά υποθέσεων που "μυρίζουν" διαφθορά και τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή προς εξέταση», και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστειλε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα». Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου πυροδότησαν νέο επεισόδιο δικομματικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «διασύρει τη χώρα διεθνώς» και στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, που καλεί την κυβέρνηση να κάνει «αυτοκριτική γι' αυτά που πράττει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ