Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ
Στη Βουλή παραδίδεται σήμερα το πόρισμα

Κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για νέα προανακριτική για τη δεύτερη δικογραφία Παυλίδη

Παραδίδεται σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που ασχολήθηκε με την υπόθεση Παυλίδη αφού χτες ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων. Οπως έχει προγραμματιστεί, το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για την αποδοχή του. Για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του Αρ. Παυλίδη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση που έκανε συνεργάτης του στον εφοπλιστή Φ. Μανούση απαιτούνται 151 ψήφοι και στην ψηφοφορία δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος ο Αρ. Παυλίδης. Ηδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη και μαζί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Τατούλη διαθέτουν 149 ψήφους.

Χτες ενημέρωσαν την επιτροπή οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας που ερεύνησαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη και του εφοπλιστή Φ. Μανούση. Επίσης, εξετάστηκε ο αδελφός του Αρ. Παυλίδη, Αναστάσιος Παυλίδης, που είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι έχει πληρεξούσιο στον αδελφό του από το 1985 για τον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας στο υποκατάστημα της Βουλής, από τον οποίο ο αδελφός του μπορεί να παίρνει λεφτά όποτε θέλει. Είπε δε ότι είναι αρκετά χρόνια επιχειρηματίας και δουλεύει «τίμια και σκληρά». Από τη μεριά του ο επιχειρηματίας Κ. Ρούτσης, που φέρεται να κατέθετε μεγάλα ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη, είπε ότι αυτά ήταν δανεικά ποσά που είχε πάρει από τον αδελφό του υπουργού προκειμένου να κάνουν από κοινού μια τουριστική εγκατάσταση στο Γαλαξίδι. Η επένδυση, είπε, δεν έγινε και έτσι άρχισε σιγά σιγά να επιστρέφει μέσω των καταθέσεων τα χρήματα στον αδελφό του υπουργού. Σε ερώτηση γιατί έκανε «σπαστές» καταθέσεις μικρών ποσών είπε ότι δε θυμόταν το ΑΦΜ του Αναστάσιου Παυλίδη και γι' αυτό «έσπαγε» τα ποσά σε μικρότερα, διαδικασία που δεν απαιτούσε γνώση του ΑΦΜ.

Χτες 78 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (δεν υπογράφει ο Κ. Σημίτης) κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής, αυτή τη φορά για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά τον Αρ. Παυλίδη σχετικά με τις λεγόμενες άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου. Με αυτήν ζητάνε να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει «την ενδεχόμενη τέλεση από τον Αρ. Παυλίδη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας» και τονίζουν ότι η σύστασή της επείγει για να μην παραγραφούν τα ενδεχόμενα αδικήματα.

Πάντως, η ΝΔ δε θα πάρει μέρος στη συζήτηση και στην ψηφοφορία για την δεύτερη προανακριτική για τον Αρ. Παυλίδη, κατά το πρότυπο της στάσης της στην υπόθεση Βατοπεδίου. Σε δήλωσή του χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι στερείται πολιτικής και ότι δεν υπολογίζει τους θεσμούς. Ο μόνος δρόμος που γνωρίζει είναι η αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας επιδιώκοντας να ευτελίσει τα πάντα». Για τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δήλωσε ότι «δε συμμετέχουμε σε καμία περίπτωση σε αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, χτες ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας παρέδωσαν στη Βουλή τη συμπληρωματική έκθεση για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου που είχαν απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με το θέμα. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι αντίγραφο της έκθεσης παραδόθηκε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και όπως ανακοίνωσαν στον Δ. Σιούφα οι ελεγκτές, «από την ανάλυση των λογαριασμών δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Οπως σημειώνουν οι ελεγκτές στην εισαγωγή της έκθεσής τους ως προς τη διακίνηση κεφαλαίων σε μετρητά «ελλείψει ανακριτικών αρμοδιοτήτων από τους συντάξαντες την έκθεση δεν είναι δυνατή η διακρίβωση των τελικών αποδεκτών των μετρητών καθώς και ο λόγος διακινήσεώς τους». Τονίζουν επίσης ότι υπήρχαν περιορισμοί σχετικά με την έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο. Στην έκθεση γίνεται αναλυτική καταγραφή των διαδρομών που έκαναν οι διάφορες συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και γίνονται ακόμα και αναφορές για ενέργειες που εμπίπτουν στο νόμο «για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» αφού γίνεται λόγος ακόμα και για μεταβίβαση του ίδιου οικοπέδου δύο φορές την ίδια μέρα με αύξηση του τιμήματος κατά 4.069.932 ευρώ (συνολική αύξηση 75%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση (2009-04-25 00:00:00.0)
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ακτοπλοΐα (2009-04-23 00:00:00.0)
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (2009-04-07 00:00:00.0)
«Ξεπλένει» και την υπόθεση Παυλίδη (2009-04-04 00:00:00.0)
Δάση, βουνά, λίμνες και παραθαλάσσιες εκτάσεις μόνο δημόσια περιουσία (2008-10-23 00:00:00.0)
Κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή (2008-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ