Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντικομμουνισμός με «διαφορετικό» λόγο...

«Η τομή δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού» τιτλοφορείται άρθρο του διδάκτορα κοινωνιολογίας Γ. Σιακαντάρη στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», ραφιναρισμένου (μάλλον έτσι θέλει να φαίνεται) αντικομμουνισμού. Η μορφή και μόνο το διαφοροποιεί από τον κατακλυσμό άλλων άρθρων του είδους, με τα οποία συμπίπτει στο διά ταύτα. Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στο ευρωκοινοβούλιο, σημειώνει την άρνηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών να το υπερψηφίσουν, αναγνωρίζοντάς τους το «ελαφρυντικό» πως «σίγουρα η εξομοίωση κομμουνισμού και φασισμού δεν είναι η καλύτερη, ούτε πολιτικά ούτε επιστημονικά, μέθοδος»...

Αφού λοιπόν φροντίζει αρχικά να διαχωρίσει τη θέση του απ' όσους ευθέως εξισώνουν τον σοσιαλισμό με τον φασισμό, διαμορφώνοντας το προφίλ ενός πιο αντικειμενικού κριτή, συνεχίζει: «Η καταδίκη του κομμουνισμού πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την καταδίκη του φασισμού».

Ενα το κρατούμενο: Ο κομμουνισμός πρέπει να καταδικαστεί. Χωρίς τον «φόβο έναντι της αντίδρασης του ΚΚΕ (...) (δες και την αντίδραση του κόμματος αυτού στην ουσιαστική και καίρια κριτική του Πάγκαλου)». Δεύτερο κρατούμενο η αντιπαράθεση με όρους «κονσερβοκουτιών» γιατί τέτοια ήταν αυτή του Πάγκαλου και κρίνεται απ' τον κ. καθηγητή σωστή και καίρια.

Και συνεχίζει: «Μεταξύ ακόμη και μιας ανεπαρκούς Δημοκρατίας και του ολοκληρωτισμού υπάρχει μια ριζική τομή. Είναι η τομή που χωρίζει την προοδευτική και φωτεινή πλευρά της νεωτερικότητας, που είναι η μία και αδιαίρετη Δημοκρατία, από τη σκοτεινή της. Γιατί και ο φασισμός και ο κομμουνισμός, παρά τις τεράστιες διαφορές που αφορούν τις ιδεολογικές τους αφετηρίες, δεν παύουν να αποτελούν τις σκοτεινές πλευρές της νεωτερικότητας. Αυτή την τομή αρνήθηκαν να δεχτούν οι ευρωβουλευτές μας. Να προσθέσω, δυστυχώς; Μάλλον δεν φτάνει. Ισως ντροπή να ήταν καλύτερα».

Καταλήγει λοιπόν εκεί όπου και εκείνοι των οποίων τη μέθοδο χαρακτηρίζει λανθασμένη, γιατί προφανώς κατά τη γνώμη του δεν υπηρετεί καλά τον σκοπό: Στην ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, στην τοποθέτησή τους στην ίδια όχθη, απέναντι απ' την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ