Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΚΕΔΚΕ
Μνημόνιο για την εμπορία της ανάγκης για δουλειά

Ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση των 3,2 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ελαστικοποίηση της εργασίας, στο όνομα της κρίσης, αναλαμβάνουν οι δήμοι

Τη συναίνεσή τους στη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας που καταστρατηγούν δικαιώματα και διαιωνίζουν την ανεργία και την εργασιακή - πολιτική ομηρία, επικύρωσαν χτες κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, θα «αξιοποιηθούν» χρήματα από θεσμοθετημένους πόρους των δήμων.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, παρουσία της υπουργού Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά, κατατέθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν στην υλοποίηση ειδικού προγράμματος βραχύχρονης απασχόλησης ανέργων από τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Αμφότερες πλευρές εστίασαν στο πώς δε θα διεκδικήσουν οι προσληφθέντες, με τη λήξη της σύμβασής τους τα όποια δικαιώματα μπορεί να έχουν για συνέχιση της εργασίας τους, αφήνοντας παράλληλα μετέωρα ζητήματα που επιτρέπουν τη μικροκομματική αξιοποίησή τους.

Το πρόγραμμα που θα υπογραφεί ανάμεσα σε ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ προβλέπει την πρόσληψη 20.000 ανέργων σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, για ένα χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες. Οπως φαίνεται, οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν περίπου το 75% του κόστους και ο ΟΑΕΔ το υπόλοιπο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, εκτίμησε ότι η αυτοδιοίκηση θα καταθέτει από τα ταμεία της περίπου 64 έως 70 εκατομμύρια ευρώ από τον πόρο ζύθου και το τέλος διαφήμισης. Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για υπηρεσίες προς τους δημότες και παίρνουν το δρόμο της προώθησης της «ευελιξίας» στην εργασία, τάχα ως αντίδοτο στην κρίση.

«Στο όνομα της κρίσης προωθούνται οι πιο αντιλαϊκές πολιτικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος κατέθεσε την πλήρη αντίθεση της παράταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν είναι «καν ασπιρίνη στο τεράστιο πρόβλημα κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας». Τόνισε τέλος ότι δημιουργείται μια νέα γενιά εργαζομένων με ευέλικτες σχέσεις εργασίας.

Δεν αποκλείεται βέβαια να μιλάμε και για νέα γενιά ομήρων, που θα χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Κάτι που εξηγεί και την «πρεμούρα» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ για το... ευαίσθητο - όπως το χαρακτήρισε ο Π. Κουκουλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Ενωση - ζήτημα της επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν.

Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, η υπουργός ανακοίνωσε και άλλες παρόμοιες δράσεις σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ (στο πλαίσιο του ξεκοκαλίσματος των 3,2 δισ. ευρώ που κατευθύνει προς τους μεγαλοεργοδότες), όπως το πρόγραμμα «Μια αρχή - μια ευκαιρία», το οποίο προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, Δημοσίου και ΟΤΑ με 160.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η απασχόληση για πέντε μήνες 40.000 νέων που εγκατέλειψαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τέλειωσαν το Λύκειο. Το κόστος αυτού του προγράμματος ανακοινώθηκε ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όραμα την ...ευέλικτη απασχόληση (2009-04-26 00:00:00.0)
Προωθεί ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων (2009-01-15 00:00:00.0)
«Ομηροι» πολιτικών επιλογών (2006-08-05 00:00:00.0)
Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων (2006-08-03 00:00:00.0)
Η αιχμή του δόρατος (2006-07-16 00:00:00.0)
Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (2003-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ