Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ
Υπόθεση όλων ο παλικαρίσιος αγώνας

Κύμα αλληλεγγύης ξεσηκώνει η δίκαιη μάχη που δίνουν εδώ και εφτά βδομάδες και χτες συνεχίστηκε με απεργία και διαδήλωση στην Αθήνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Ενωμένοι σαν γροθιά και με εφόδιο το πανίσχυρο όπλο της εργατικής αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας την απόφασή τους: «-Η όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα», διαμηνύοντας ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το όργιο τρομοκρατίας στο οποίο έχει επιδοθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία Plias, με 8 μέχρι τώρα απολύσεις, λοκ άουτ, πρόσληψη απεργοσπαστών και άλλα κατάπτυστα μέτρα, για να τους αναγκάσει να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς, προσκρούει πάνω στην ταξική τους ενότητα που ατσαλώνεται μέρα με τη μέρα.

Οι εργαζόμενοι με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους κλαδικό σωματείο, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, εδώ και ενάμιση μήνα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις βρίσκονται μπροστά στις πύλες του εργοστασίου, για να ανακόψουν την επίθεση της εταιρείας, η οποία με αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και για να διατηρήσει την κερδοφορία της μπροστά στην κρίση, επιδιώκει την μείωση των θέσεων εργασίας μέσω «οικειοθελών» αποχωρήσεων, να ξεπαστρέψει δικαιώματα και κατακτήσεις. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι διεκδικούν να ανακληθούν όλες οι τρομοκρατικές απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν καταθέσει.

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Η χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έγινε στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που κάτω από το βάρος των εξελίξεων κήρυξε η κλαδική Ομοσπονδία, στον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ και σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, πυρηνελαιουργίας, καλλυντικών και απορρυπαντικών.

Στις 10 το πρωί στην Ομόνοια δίπλα στους εργαζόμενους του ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ συμπαρατάχτηκαν συνάδελφοί τους απεργοί όχι μόνο από τα εργοστάσια της Αθήνας, αλλά από την ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα, μέχρι από το εργοστάσιο του κλάδου ΙΜΑΝΤΑΣ από το Βόλο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες από πλήθος σωματείων στεριάς και θάλασσας και Ομοσπονδίες.

Με προμετωπίδα το πανό του κλαδικού συνδικάτου που έγραφε: «Οχι στις απολύσεις, στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Με την ενότητά μας απαντάμε στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», δόθηκε και το στίγμα της κινητοποίησης ενώ οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν μαχητική πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Παρά το προγραμματισμένο ραντεβού, η αρμόδια υπουργός φρόντισε να λείπει. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων μαζί με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ν. Ξουράφης μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε: «Εχουμε ξεκινήσει έναν δύσκολο αγώνα που όμως αφορά το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι ή όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, άλλος δρόμος δεν υπάρχει». Τους εργαζόμενους χαιρέτισε και η Δ. Μανωλάκου.

Αγώνας παλικαρίσιος

Οι εργαζόμενοι σήμερα τις 6.30 το πρωί θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν το νέο αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Οσο για τις διαθέσεις τους, αυτές γίνονται ολοφάνερες από τις κουβέντες τους. Ο Αποστόλης Μπερμπάτης ήταν σαφής: «Ενας από μας να χάσει τη δουλειά του θα είναι ήττα μας. Εχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Προχτές ο διευθυντής της εταιρείας με κάλεσε για να μου πει να ξεμπλέξω με το σωματείο και ότι αν πάω με το μέρος του δεν θα έχω να φοβηθώ απόλυση και θα μου δώσει 200 ευρώ αύξηση στον μισθό. Του έδωσα την απάντησή μου με την παρουσία μου στην κινητοποίηση».

Ο 26χρονος Κώστας Ρουμπής, ένας από τους 8 απολυμένους, συμπλήρωσε: «Θέλουν να διαλύσουν το σωματείο μας και σε καθεστώς τρομοκρατίας να επιβάλουν τα σχέδιά τους. Τους λέμε ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Ολοι μαζί θα αγωνιστούμε μέχρι να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ