Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Η αστική προπαγάνδα προβάλλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα στην ΕΕ. Τι ισχύει;

Ανάπτυξη είχε η Ελλάδα. Αλλά αυτή η ανάπτυξη έχει ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο, έγινε με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων σε περίοδο που το ΑΕΠ είχε μεγάλους ρυθμούς σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών είναι καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Η ανάπτυξη των βιομηχανικών κλάδων δεν είναι ανάλογη με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αλλά ανάλογη με τα γρήγορα και εύκολα κέρδη. Η ανεργία, η υποαπασχόληση είναι καταστροφή εργατικής δύναμης.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βιώνουν την επιδείνωση της θέσης τους. Οι αρνητικές αλλαγές σε βάρος τους μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής. Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τη λεγόμενη ευελφάλεια και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ολοένα και εξαπλώνονται. Στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών ως φτηνής εργατικής δύναμης. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, προώθηση του 65ωρου, που αυξάνει την απλήρωτη δουλειά. Κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και υποταγή της στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η έρευνα, π.χ., γίνεται σε τομείς που ωφελούν το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και προώθηση της ιδιωτικοποίησής τους. Ιδιωτικοποίηση των Τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των Μεταφορών, άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Ολόπλευρη επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά και στο αγροτικό εισόδημα, με την ΚΑΠ, αφού η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους αποτελεί στρατηγική επιλογή υπέρ του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν ένταση της τρομοκρατίας στους τόπους δουλειάς, κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, ευρωτρομονόμοι για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, αποφάσεις δικαστηρίων που θεωρούν παράνομες τις απεργίες, κλπ.

Με τον ανταγωνισμό ενισχύονται μεγάλα διεθνικά μονοπώλια στο εμπόριο, εκτοπίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΕ ενισχύεται στρατιωτικά, συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με το ΝΑΤΟ, έχει υιοθετήσει το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος στο όνομα της «τρομοκρατίας».

Η ΕΕ πρωταγωνιστεί στον αντικομμουνισμό. Η ταύτιση σταλινισμού - ναζισμού, η συμφωνία της ΕΕ στην καταδίκη σε παρανομία των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις Βαλτικές Χώρες, το κυνήγι των αντιφασιστών, η καταδίκη σε παρανομία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, αυτό δείχνουν.

Το ΚΚΕ συνδέει την πάλη για όλα αυτά τα ζητήματα, που καθορίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την προοπτική της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πάλης για το σοσιαλισμό. Θεωρεί ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να ορθώνει μέτωπα πάλης, όχι κατά της διαχείρισης, αλλά κατά της στρατηγικής της ΕΕ.

Απέναντι στην ΕΕ προβάλλει άλλη επιλογή για τον ελληνικό λαό στους καθημερινούς αγώνες και στις ευρωεκλογές. Αντίσταση - ανυπακοή - αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει άλλη εφικτή και ρεαλιστική εναλλακτική λύση παρά μόνο μια Ελλάδα με λαϊκή οικονομία και εξουσία, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, του σοσιαλισμού.

Εκτιμούμε ότι ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν μεγάλο χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους. Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που αντιπαλεύουν την ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία (2012-02-19 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι νέες κινητοποιήσεις (2011-12-08 00:00:00.0)
Στο ΚΚΕ το μέλλον της αγροτιάς (2009-05-31 00:00:00.0)
Το ψήφισμα (2007-03-20 00:00:00.0)
«Εξοντώνουν» τους βαμβακοπαραγωγούς! (2001-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ