Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργατοπατέρες της ΕΕ

«Πολεμήστε την κρίση - Προτάξτε τον άνθρωπο». Μ' αυτό το σύνθημα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους όλων των χωρών - μελών της ΕΕ, από σήμερα (σ.σ. χτες) και έως το Σάββατο, να πάρουν μέρος σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ντόιτσε Βέλε» («ΝΒ»), Βρυξέλλες και εργοδότες δείχνουν να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων. Αναφέρεται, μάλιστα, πως εάν άκουγε κάποιος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη βδομάδα στην Πράγα, θα πίστευε πως οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλά χέρια. «Τονίζουμε στους πολίτες μας πως η εργασία είναι ο πρωταρχικός στόχος της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στη βάση κοινωνικών αναταραχών», είχε αναφέρει ο Πορτογάλος αξιωματούχος. Ακόμα και ο Ερνέστ Αντουάν Σελιέρ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, μιλώντας από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, εμφανίστηκε αλληλέγγυος με τα συνδικάτα. «Οι κοινωνικοί εταίροι», είπε, «καταβάλλουν προσπάθεια, ακόμα και σ' αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο της κρίσης, να κρατήσουν το διάλογο ζωντανό».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται αυτούσιο από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που την Πέμπτη διένειμαν την είδηση για τις κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Το δημοσίευμα τα λέει όλα. Δίνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΣΕΣ, αλλά και το χαρακτήρα της ίδιας της ξεπουλημένης Συνομοσπονδίας. Μ' αυτήν τη Συνομοσπονδία, μ' αυτούς τους «συνδικαλιστές», οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στην ΕΕ αισθάνονται ασφάλεια. Νιώθουν συνέταιροι και όχι εχθροί, γιατί έχουν μοιράσει ρόλους. Ο ένας κόβει δικαιώματα για να κερδίζουν οι πολυεθνικές, ο άλλος φροντίζει ώστε αυτό το πετσόκομμα να γίνεται ανώδυνα για το κεφάλαιο, να απορροφούνται οι λαϊκές αντιδράσεις. Μέλος της ΣΕΣ είναι η ΓΣΕΕ. Συνεταίροι της ΣΕΣ στη χώρα μας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θιασώτης της ΣΕΣ ήταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κάνει δήθεν πως ξινίζει τα μούτρα. Αυτούς τους συνδικαλιστές υπερασπίζονται, αυτό το συνδικαλισμό προσπαθούν να επιβάλουν και στη χώρα μας.

Οσο για το πολιτικό στίγμα της ΣΕΣ; Από το ίδιο τηλεγράφημα αντιγράφουμε την απάντηση που έδωσε μέλος της διοίκησης της Συνομοσπονδίας στην ερώτηση για το «αν μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση, καθώς και εάν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση του συστήματος». Λέει ο εργατοπατέρας: «Οταν θέτει κάποιος υπό αμφισβήτηση το σύστημα, θα πρέπει να αναρωτηθεί, εάν υπάρχει αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό. Καταρχάς αμφιβάλλω. Υπάρχει μήπως αναγέννηση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς; Στον αντίποδα, χρειαζόμαστε νέους κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι θα ενδυναμώνουν το κοινωνικό στην αγορά και δε θα προτάσσουν το κοντόφθαλμο κέρδος». Καπιταλισμός και ξερό ψωμί. Εκμετάλλευση, που να πάει σύννεφο. Υποταγή και γονυκλισία. Να τους χαίρονται οι εργοδότες και τα κόμματά τους τέτοιους υπαλλήλους, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ