Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΜΗΤΕΡΑ»
Απαντάει για λογαριασμό της εργοδοσίας

Ανέλαβε ρόλο υπερασπιστή της Marfin, απέναντι στην καταγγελία της ΟΣΝΙΕ για αποκλεισμούς εργαζομένων από τις αυξήσεις στους μισθούς

Ασπίδα στην εργοδοσία του «Ομίλου Υγεία» του Ανδρέα Βγενόπουλου μπαίνει το «Σωματείο Εργαζομένων Μαιευτηρίου "Μητέρα"» (ΣΕΜΜ), με αφορμή τη διεκδικητική στάση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) για λογαριασμό όλου του κλάδου και ύστερα από την καταγγελία ότι η εργοδοσία του παραπάνω Ομίλου εξαιρεί απ' τις αυξήσεις τις μητέρες και τους νεοπροσληφθέντες σε νοσοκομεία.

Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΟΣΝΙΕ με το Σύλλογο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) - στον οποίο συμμετέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Πριν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων η MARFIN αποφάσισε να δώσει αυξήσεις 7,5% από 1.1.2009 στους εργαζόμενους του «Υγεία» και κατά βούληση αυξήσεις 6%, 7% και 8% στους εργαζόμενους του «Μητέρα». Ομως και στο ένα και στο άλλο νοσοκομείο αποκλείονται από αυτές τις αυξήσεις δύο κατηγορίες των εργαζομένων: Οσες εργαζόμενες απέκτησαν παιδιά το 2008 και πήραν άδεια μητρότητας και οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι. Δηλαδή όσοι έπιασαν δουλειά πριν 4 - 6 μήνες.

Τη διασπαστική αυτή πρακτική κατάγγειλε, όπως έγραψε και ο «Ρ», με ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ, προτάσσοντας την απαίτηση για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης με καθολική ισχύ στον κλάδο. Η στάση αυτή θορύβησε την εργοδοσία. Αλλά αντ' αυτής ανέλαβε να απαντήσει το ΣΕΜΜ. Με επιστολή του - που υπογράφουν η πρόεδρος Φ. Πανταζή και ο Γραμματέας Κ. Κατρίνης - πρός την ΟΣΝΙΕ, το ΣΕΜΜ διαψεύδει ότι θα κοπούν οι αυξήσεις απ' τις μητέρες και τους νεοπροσλαμβανόμενους και ότι «θα πάρουν αύξηση που θα οριστεί απ' την ΟΣΝΙΕ».

Τέτοιες ανακοινώσεις, προσθέτει το ΣΕΜΜ, «μπορεί να διαταράξουν το άριστο εργασιακό κλίμα», γι' αυτό και καλεί την ΟΣΝΙΕ να τους ενημερώνει πριν κυκλοφορήσει παρόμοιες ανακοινώσεις! Ακόμα, αφήνουν υπονοούμενα σε βάρος της διεκδικητικής στάσης της ΟΣΝΙΕ, σημειώνοντας ότι για «δέκα συνεχή χρόνια παίρνουμε ετήσιες αυξήσεις μεγαλύτερες απ' την κλαδική σύμβαση», αγνοώντας συνειδητά ότι η ΟΣΝΙΕ διαπραγματεύεται συλλογικά για τον κλάδο και ότι η επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας δεν αναιρεί τα κατώτερα μεροκάματα της κλαδικής σύμβασης. Ομως όταν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι δωρεά της εργοδοσίας, τότε κάπου τα πράγματα μπάζουν και στοχεύουν την ενότητα των εργαζομένων, που είναι το δυνατότερο και αποτελεσματικότερο όπλο ενάντια στις επιδιώξεις των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ