Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
OΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κρατάει τα προσχήματα ο Κοστούνιτσα...

Ο Κοστούνιτσα σε θερμή χειραψία με τον βασιλιά της Νορβηγίας

Associated Press

Ο Κοστούνιτσα σε θερμή χειραψία με τον βασιλιά της Νορβηγίας
ΟΣΛΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ετοιμος να αρχίσει συνομιλίες με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως αποκλείει την οποιαδήποτε πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας.

«Δεν είμαστε χαρούμενοι για τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν καθυστερήσει. Είμαι, όμως, ανοιχτός σε όλα τα είδη επαφών με τους Αλβανούς ηγέτες», δήλωσε ο Κοστούνιτσα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Οσλο της Νορβηγίας, την οποία έδωσε μετά το πέρας των 12ωρων επαφών που είχε με την ηγεσία της σκανδιναβικής αυτής χώρας. Και ο Κοστούνιτσα σημείωσε: «Πρέπει κάποιος να αναζητήσει πολιτικές λύσεις... Νομίζω πως η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αναφερόμενος, δε, στο αποτέλεσμα που προέκυψε από τις κάλπες του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ο Κοστούνιτσα σχολίασε ως «θετικό πράγμα» την επικράτηση των «μετριοπαθών» του κόμματος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Οπως υποστήριξε: «Το καλό μ' αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός πως τουλάχιστον τώρα έχουμε μία καθαρή εικόνα, σε σχέση με ποιες πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν μεταξύ των Αλβανών... Ομως, όπως είχα υποσχεθεί και προεκλογικά, δε θα υπάρξει ούτε μία πόρτα που δε θα χτυπήσω για να μη λύσω τα προβλήματα της χώρας μου, είτε αυτό είναι το Κοσσυφοπέδιο, είτε το Μαυροβούνιο, είτε οι σχέσεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τον έξω κόσμο! Και, βέβαια, θα κάνουμε διάλογο»...

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, τέθηκε και το ...αναμενόμενο ερώτημα, σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη. Ο Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι το παραπάνω δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να ασχοληθεί μ' αυτήν την υπόθεση, υπογραμμίζοντας δε ότι η όποια αναφορά σε τέτοια προβλήματα γίνεται «πρόωρα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκκρεμεί η διευθέτηση πολλών άλλων». Εντούτοις, πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί «αναγκαίο για την εξεύρεση της αλήθειας του τι πραγματικά συνέβη στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90, ίσως τη σύσταση μίας επιτροπής αλήθειας, ανάλογης μ' αυτήν που συγκροτήθηκε στη Νότια Αφρική» μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ...

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ, που ανακοίνωσε πως η χώρα του θα χορηγήσει ένα πακέτο βοήθειας, ύψους 78 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Στη διάρκεια της 12ωρης παραμονής του Κοστούνιστα στη Νορβηγία, υπέγραψε και διακήρυξη για την αύξηση της διμερούς συνεργασίας Οσλο - Βελιγραδίου.

Πρώτα «σύννεφα» στη μεταβατική σερβική κυβέρνηση

Την κεφαλή του Ράντοβαν Μάρκοβιτς, στενού συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και νυν επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, ζητούν επί πίνακι κόμματα της 18μελούς Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, που συμμετέχουν στο εύθραυστο σχήμα της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία έχει να αναλάβει να οδηγήσει τη Σερβία στις πρόωρες σερβικές γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη.

Ο Νεμπόιτσα Κόβιτς, στέλεχος της Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης και ένας από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς, απείλησε, μάλιστα, ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μέσα στο τρέχον 24ωρο, επειδή ορισμένα στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «επιχειρούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας». Ο Κόβιτς, μάλιστα, θεώρησε ως αδιανόητη την παραμονή του Μάρκοβιτς σε κυβερνητικό πόστο, απ' τη στιγμή μάλιστα που παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σερβίας, Μπάλσα Γκοβεντάριτσα και ο ανώτατος εισαγγελέας Ντράγκισα Κρσμάνοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ