Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ
Οικονομικό σχέδιο ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου

Προτάσσοντας την «πτώση της ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας και υποσχόμενος μια «καλύτερη διαπραγμάτευση» μέσα στην ΕΕ, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφος τους, κρύβοντας ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Τόσο στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ», όσο και στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για τις «κλιματικές αλλαγές», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το «οικονομικό σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ, προώθησε και στήριξε μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» νέες παροχές στου επιχειρηματικούς ομίλους. Στο συνέδριο εμφανίστηκε σαν «εγγυητής» μιας «κοινωνικής συμφωνίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά» και στην συνέντευξή του δεσμεύτηκε για καινούριες «παροχές» στους επιχειρηματίες που θα «επενδύσουν» στην «πράσινη οικονομία».

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο «Αλτερ» επιδίωξε να αθωώσει και να εξωραΐσει στα μάτια του λαού τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ. Αναφερόμενος στο «σύμφωνο σταθερότητας ή Μάαστριχτ», ισχυρίστηκε ότι οι «σοσιαλιστές προτείνουν να υπάρχει ένα παράλληλο πρωτόκολλο, για να υπάρξει χρηματοδότηση κοινωνικής συνοχής, πράσινης ανάπτυξης, εκπαίδευσης και θέσεων εργασίας».Βέβαια, δεν είπε ότι η «αναθεώρηση» που προτείνει στοχεύει ακριβώς στην παραπέρα χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των κρατικών προϋπολογισμών και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ομολόγησε την πλήρη σύμπλευση «συντηρητικών» και «προοδευτικών», όπως αρέσκεται να την καθορίζει για να δημιουργεί ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές, τονίζοντας: «Ο κ. Μπαρόζο, ακόμα και συντηρητικοί πια χρησιμοποιούν τον όρο "χρειάζεται ευελιξία στο Σύμφωνο του Μάαστριχτ"»...

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέφυγε να οξύνει το κλίμα της πόλωσης ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού, αφού όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί έντιμο πολιτικό τον Κ. Καραμανλή ανέφερε: «Πάντως δε θα τον πω "αρχιερέα της διαπλοκής" για να αλλάξω γνώμη μετά από δέκα χρόνια. (...) Τον είχα χαρακτηρίσει έντιμο. Ηθελα και θέλω να τον θεωρώ έντιμο. Ομως από εδώ και πέρα κρίνεται από τις πράξεις του».

Στην συνέντευξή του επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και αν υποψήφιος είναι ο Κάρολος Παπούλιας.

Παραδέχτηκε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις υποθέσεις των σκανδάλων και παραδέχτηκε μετά από 10 χρόνια ότι «στο χρημαστήριο υπήρξε σκάνδαλο» με τη λεηλασία των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, χτες προκλήθηκε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για τα δυο νέα διαφημιστικά «σποτ» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα οποία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να «λέει ψέματα» για τις υποθέσεις των σκανδάλων και την επιβολή φόρων. Η ΝΔ έκανε λόγο για «μαύρη διαφήμιση» και το ΠΑΣΟΚ για «απεικόνιση της πραγματικότητας»...

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας που ζουν στην Αλβανία και προεκλογικά δεσμεύτηκε για «απόδοση της ιθαγένειας σε όλους τους ομογενείς που τη δικαιούνται» και εκπλήρωση των ασφαλιστικών, ιδιοκτησιακών και εκπαιδευτικών αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ