Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίγα φρούτα την ημέρα τις πολυεθνικές (δεν) κάνουν πέρα...

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα δημοτικά σχολεία θα εφαρμόσει, από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας, συνολικής δαπάνης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται κατά 59% από την ΕΕ και κατά 41% από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, πρόκειται για ένα «ιδιαιτέρως φιλόδοξο, χρήσιμο και ωφέλιμο πρόγραμμα», μέσω του οποίου θα προωθηθεί «πρότυπο υγιεινής διατροφής» στα παιδιά - με στόχο και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας - και παράλληλα «θα τονωθεί η αγορά των αγροτικών προϊόντων»

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το πρόγραμμα θετικό. Είναι, όμως, τουλάχιστον, υπερβολικό, αν όχι παραπλανητικό και ύποπτο, να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι με το μοίρασμα μερικών φρούτων και λίγων λαχανικών στα σχολεία, θ' αλλάξει το «ανθυγιεινό πρότυπο διατροφής» στα παιδιά, και θα λύσει το πρόβλημα διάθεσης της ντόπιας αγροτικής παραγωγής.

Το «πρότυπο διατροφής» στα παιδιά θα εξακολουθούν να διαμορφώνουν και να επιβάλλουν οι πολυεθνικές των τροφίμων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνεχών και πολυέξοδων διαφημίσεων και, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, δε διστάζουν να προωθούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που δημιουργούν κινδύνους ακόμα και για τη υγεία των παιδιών. Και, βεβαίως, στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» θα συνεχιστεί η προώθηση από τις πολυεθνικές ανθυγιεινών τροφίμων και μέσα από τις καντίνες των σχολείων.

Ούτε, φυσικά, λύση στο πρόβλημα διάθεσης των ντόπιων αγροτικών μπορεί να προωθήσει αυτό το πρόγραμμα, καθώς θα συνεχιστεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και στη διόγκωση των εισαγωγών, οξύνοντας, διαρκώς, το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας και του λαού μας από τις πολυεθνικές...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ