Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Καλλιεργούν κλίμα για μέτρα

Στην καλλιέργεια κλίματος για την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού πακέτου - αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης κ.ά.- επιδίδεται σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση. Προκειμένου μάλιστα να κατευνάσουν τις αντιδράσεις και να περάσουν την ανάγκη αποδοχής των μέτρων που έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ και άλλους οργανισμούς της πλουτοκρατίας, σε αυτή τη φάση ανακοινώνουν μέτρα για την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής.

Αίφνης προχτές «θυμήθηκαν» να... εξυγιάνουν τον κλάδο των σκαφών αναψυχής, όπου, με αιχμή τη πλήρη απαλλαγή από κάθε ειδικό φόρο του λεγόμενου ναυτιλιακού πετρελαίου, παρουσιάζονται εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, οι ειδικές φορολογικές διατάξεις που ισχύουν για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής έχουν «γίνει αντικείμενο κατάχρησης από κάποιους, οι οποίοι εμφανίζουν ιδιωτικά σκάφη ως δήθεν επαγγελματικά, με εικονικά ναυλοσύμφωνα και παραστατικά, προκειμένου να φοροδιαφεύγουν». Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες καθιερώνεται τεκμαρτό μίσθωμα ή ναύλος με βάση το οποίο θα εισπράττεται ο ΦΠΑ, επίσης τεκμήριο διαβίωσης για το μισθωτή κλπ, ενώ στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται σκάφη κάτω από 10 μέτρα και ιστιοφόρα κάτω από 12 μέτρα.

  • Το ηλεκτρονικό κάρφωμα μέσω της ιστοσελίδας της ΥΠΕΕ επιχειρεί να δικαιολογήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Σε δήλωσή του ο υπουργός σημειώνει ότι η «δυνατότητα κάθε πολίτη να υποβάλλει καταγγελία ισχύει και θα ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αρχές». Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι τώρα η «δυνατότητα» αυτή δίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο, με την προσκόμιση του όποιου «αποδεικτικού» υλικού. Σε κάθε περίπτωση τα ελλείμματα του προϋπολογισμού είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ