Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταστροφές από χαλάζι

Τεράστιες καταστροφές από χαλάζι υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νομό Καρδίτσας. Το χαλάζι χτύπησε ιδιαίτερα το Δήμο Κάμπου, όπου υπολογίζεται ότι επλήγησαν κοντά στις 27.000 στρέμματα, ενώ συνολικά σε όλο το νομό περίπου 35.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού, σιτηρών και λαχανικών.

Μεγάλες ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 100%, προκάλεσε σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων. Από το χαλάζι, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, υπέστησαν καταστροφές καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και σιτηρών αλώνιστων, στα δημοτικά διαμερίσματα Ζάρκο, Φαρκαδόνα, Γριζάνο, Πηνειάδα και Κεραμίδι.

Οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πάνε χαμένοι, διεκδικούν την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς. Μιλώντας στον «Ρ» ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, υπογραμμίζει: «Οι ζημιές είναι τεράστιες και οι παραγωγοί που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς στις οδυνηρές συνέπειες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήρθε να προστεθεί και η καταστροφή από το χαλάζι. Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να πάρουν οι αγρότες αποζημιώσεις ψίχουλα, θέτουμε το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών στο 100% της ζημιάς. Και, γενικότερα, θέτουμε το ζήτημα της ριζικής αλλαγής του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της πλήρους κάλυψης του 100% της ζημιάς από οποιοδήποτε ζημιογόνο αίτιο, σε όλα τα στάδια παραγωγής και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ζημιές από το χαλάζι προκλήθηκαν, επίσης, στις δεντροκαλλιέργειες στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου, στα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες του Δήμου Σαρανταπόρου Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ