Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τη στήριξη των μονοπωλίων

Για επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων πιέζει η Κομισιόν, με σκοπό να καλυφθούν τα 600 δισ. ευρώ που μοιράστηκαν στις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες

Με εκτεταμένες ανατροπές στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα και τη λήψη άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία, όπως ομολογείται, προήλθαν από τις εκτεταμένες κρατικομονοπωλιακού τύπου παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίοι να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Στην αναφορά της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με το επιχείρημα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Πρόκειται για κλιμάκωση και εμβάθυνση της επίθεσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στους εργαζόμενους, οι οποίοι, μαζί με την πολυετή πολιτική λιτότητας και την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο όνομα της κρίσης και των ελλειμμάτων.

Στην έκθεση «για την ποιότητα των δημοσιονομικών της ΕΕ για το 2009» αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο κυνισμός και η ωμότητα με την οποία οι συντάκτες της παρουσιάζουν τα σχέδια που έχουν χαράξει οι κυβερνώντες και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Απροκάλυπτα ομολογούν ότι ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών, που εμφανίζει η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών (οι 23 από τις 27), οφείλεται στα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων. Αναφέρουν μάλιστα και στοιχεία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έλαβαν συνολικά τα κράτη - μέλη αναλογούν στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ, ήτοι σε 600 δισ. ευρώ». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη - μέλη για τη στήριξη των τραπεζών.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το δημοσιονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν τα κράτη - μέλη (μέτρα στήριξης, ενέσεις ρευστότητας, δάνεια κλπ.) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κυμάνθηκε από 2,75% ως 16,5% του ΑΕΠ». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το στοιχείο ότι το δημόσιο χρέος στην ΕΕ από 60% του ΑΕΠ το 2007, θα εκτιναχθεί στο 80% το 2010.

Το πλιάτσικο υπέρ της ολιγαρχίας κάποιοι πρέπει να το πληρώσουν. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους λαούς της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή εισηγείται τη χάραξη στρατηγικής εξόδου από την κρίση «μέσα από μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τομέα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των δημόσιων οικονομικών». Η ίδια η Επιτροπή δίνει τον τόνο της επίθεσης.

Για την Ελλάδα

Το έναυσμα για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων δίνει η έκθεση και για την ελληνική οικονομία, κάτι για το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει και αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% που προέβλεπε η κυβέρνηση, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 97,75% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2009 είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 3,7%, κάτι που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αφού στην έκθεση εκτιμάται ότι ακόμα και αν παρθούν υπόψη τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, θα διαμορφωθεί στο 5,1%. Αν η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμείνει αμετάβλητη, αναφέρεται στην έκθεση με νόημα, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 θα διαμορφωθεί στο 5,75% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 108% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, βάζοντας πλάτη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, σε νέο «πακέτο» μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, ζητούν νέα μέτρα εδώ και τώρα. Την εξέλιξη αυτή την έχει κιόλας προεξοφλήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επανειλημμένα, το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Οικονομίας έχει κάνει λόγο για την αναγκαιότητα προώθησης εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, με στόχο την τόνωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα (2013-10-12 00:00:00.0)
Στη «γραμμή» έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής (2009-09-18 00:00:00.0)
Αποφάσεις κλιμάκωσης της επίθεσης (2009-06-10 00:00:00.0)
«Κόψτε» κι άλλο τους μισθούς! (2008-11-04 00:00:00.0)
Προλειαίνουν το έδαφος για σκληρότερη λιτότητα (2004-12-01 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα ταχύτερης προσαρμογής... (2004-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ