Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Νέκρωσαν τα μεγάλα εργοτάξια

Στο πλευρό των οικοδόμων βρέθηκαν μια σειρά ταξικά συνδικάτα

Στα γραφεία των μεγαλοκατασκευαστών πορεύτηκαν οι απεργοί χτες, στην Αθήνα
Στα γραφεία των μεγαλοκατασκευαστών πορεύτηκαν οι απεργοί χτες, στην Αθήνα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων που με μπροστάρη και οργανωτή την Ομοσπονδία τους και τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας δε δούλεψε ούτε ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της χώρας (όπως του Μετρό, της ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία, του νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα κλπ.), ενώ με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη ενάντια στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας, όπου η απεργιακή συγκέντρωση έγινε τελικά μέσα στο νέο υπό κατασκευή λιμάνι, δίνοντας απάντηση στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ και τους υπεργολάβους που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν την απεργία.

Τη σημασία της χτεσινής μάχης - που αποτελεί μέρος της συνολικής μάχης για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση - ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση εκπρόσωποι μιας σειράς ταξικών συνδικάτων. Χαιρετίζοντας την απεργιακή συγκέντρωση, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των εργαζομένων ενάντια στην όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, αλλά και να πάρει απάντηση η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος και Γ. Πρωτούλης.

Πολύμορφη οργάνωση της πάλης

Ο Γ. Τασούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας από το βήμα της συγκέντρωσης υπογράμμισε ότι η απεργία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων πολύμορφων δραστηριοτήτων και είναι η απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων συνεταίρων τους που στηρίζουν τη λογική του ευρωμονόδρομου. Στην εργοδοσία που προτείνουν αυξήσεις - ψίχουλα επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που υπογράφει κατάπτυστες συμβάσεις και στηρίζει αυτή την πολιτική. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς στην κατεύθυνση ανόδου του επιπέδου οργάνωσης του κλάδου.

Το βάρος της επίμονης και πολύμηνης μάχης που δίνουν εδώ και μήνες οι οικοδόμοι αποτυπώθηκε άλλωστε και στη χτεσινή συνάντηση που έγινε με τους εργοδότες στα γραφεία του ΣΤΕΑΤ, όπου κατέληξε η απεργιακή διαδήλωση. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 6 Ιούλη, ενώ οι οικοδόμοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την κλιμάκωση της πάλης.

Στη Θεσσαλονίκη οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Στη Λάρισα έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έκαναν οι απεργοί οικοδόμοι σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ