Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα

Στους δρόμους βγήκαν και χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διαδηλώνοντας την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τη λειτουργία του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, που απειλούνται ευθέως από τους σχεδιασμούς της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας «Thyssen Kroup». Στο πλαίσιο στάσης εργασίας συγκεντρώθηκαν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με συνθήματα, όπως, «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος», έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Από το 2001 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το ναυπηγείο στις πολυεθνικές, τέθηκε σε τροχιά διάλυσης. Η «Τhyssen» «έφαγε» την προίκα (ζεστό χρήμα) από τις κρατικές παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου άρχισε τον τεμαχισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στο ναυπηγείο μετέτρεψαν το τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων) σε ξεχωριστή εταιρεία, την ΕΤΥΕ. Εστρωσαν δηλαδή το έδαφος στη γερμανική πολυεθνική να υλοποιήσει τα διαλυτικά της σχέδια και το 2007 να μεταπωλήσει την ΕΤΥΕ σε εταιρεία - «φάντασμα» με πρόεδρο άνθρωπο της «Thyssen», υπόθεση στην οποία πρωτοστάτησε η ΠΑΣΚΕ σε συμπαιγνία με τη ΔΑΚΕ. Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε διαδικασία πτώχευσης, οι 170 εργαζόμενοι του τμήματος είναι δύο μήνες απλήρωτοι και υπό διωγμό. Με λουκέτο απειλείται και το τμήμα των επισκευών με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου στις 15 του Ιούλη και αφορά στην «τιμωρία» του ναυπηγείου επειδή δεν έχει αποπληρώσει το πρόστιμο των 230 εκατομμυρίων ευρώ που του επέβαλε η ΕΕ «για παράνομες επιδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο».

Επιπλέον, η «Thyssen» εδώ και δύο μήνες έχει «βγάλει στο σφυρί» ολόκληρο το ναυπηγείο αναζητώντας ...«επενδυτή».

Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ) καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση, οργάνωση και αγώνα απαιτώντας την επιστροφή των συναδέλφων τους του τμήματος των τρένων στο ναυπηγείο, την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ