Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αντεργατικά παζάρια σε βάρος των ναυτεργατών

Τη στήριξη στην εφοπλιστική κερδοσκοπία που προσφέρει η συμβιβασμένη πλειοψηφία επιβεβαιώνει η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση

Το ρόλο που παίζει η πλειοψηφία της ΠΝΟ υπονομεύοντας τα συμφέροντα των ναυτεργατών επιβεβαίωσε η χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση που έγινε με την Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εφοπλιστές αντιπρότειναν αρχικά 2% αύξηση, ενώ στη συνέχεια δείχνοντας τη ...«γενναιοδωρία» τους «ανέβηκαν» στο 3%. Η δε πλειοψηφία, από το 10% αύξηση που διεκδικούσε αρχικά, το οποίο στη συνέχεια μείωσε τις απαιτήσεις της στο 6%, χτες «έπεσε» κι άλλο προβάλλοντας ως διεκδίκηση το ποσοστό του 5,5%! Βέβαια, όπως όλα δείχνουν έπεται και συνέχεια στο «παζάρι», καθώς σήμερα αναμένεται και νέα διαπραγματευτική συνάντηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των εναπομεινάντων ναυτεργατικών δικαιωμάτων, έχουν σύμμαχό τους τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό που «δρα» και στην ΠΝΟ.

Πατώντας στην τακτική της υποταγής της Ομοσπονδίας και στην πολιτική που ράβουν στα μέτρα τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο με εκφυλιστικές διαδικασίες αρνούνται την υπογραφή της ΣΣΕ του 2009, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από την αρχή του χρόνου, αλλά ταυτόχρονα έχουν «κουρελιάσει» στα ακτοπλοϊκά τη ΣΣΕ του 2008, αμφισβητώντας ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα των ναυτεργατών να πληρώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι το πλήρωμα του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» παραμένει επί ένα μήνα στον καταπέλτη απαιτώντας τα λεφτά του. Οι ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου κατάφεραν μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις να επιβάλουν την καταβολή του μεγαλύτερου τμήματος των δεδουλευμένων τους, μέσω του ΝΑΤ, καθώς ήταν απλήρωτοι από το Γενάρη. Η ΕΕΑ δείχνοντας τις προθέσεις της χαρακτήρισε ως «αξιόποινη» πράξη ότι οι ναυτεργάτες πήραν τους μισθούς τους. Και όχι μόνο αυτά. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αξιώνουν, όπως το έχουν διατυπώσει γραπτά, την κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και την επιδότηση των μισθών των ναυτεργατών!

Οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατήγγειλαν χτες αυτό το προκλητικό «πάρε - δώσε» μεταξύ συμβιβασμένων και εφοπλιστών και με ανακοινώσεις τους καλούν τον κλάδο «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων» για πολύμορφους και απεργιακούς αγώνες κόντρα στην εφοπλιστική αδιαλλαξία και την υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. «Να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις, την ταξική πάλη και στο ναυτεργατικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των ναυτεργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ