Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ
Ζητούν από τους εργαζόμενους πλήρη υποταγή

Συμβάσεις εργασίας, που σηματοδοτούν τον πλήρη εξευτελισμό του εργαζομένου, ενώ ενδεχόμενη ανυπακοή σημαίνει απόλυση

Πλήρης υποταγή στο διευθυντικό προσωπικό του ξενοδοχείου, υποχρεωτικοί κανόνες που καταστρατηγούν κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως απόδειξη ότι ο εργαζόμενος είναι βαφτισμένος χριστιανός ορθόδοξος, ακόμα και έλεγχος ότι τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες έχουν υποβληθεί σε ολική αποτρίχωση! Αυτοί είναι μόνον ορισμένοι από τους γενικούς κανονισμούς, στους οποίους πρέπει να υπακούσουν υποψήφιοι εργαζόμενοι που απασχολεί εταιρεία ενοικίασης και στέλνει σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τις οποίες συνεργάζεται.

Οι κανονισμοί του συμφωνητικού εργασίας (που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ») είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέλου εργαζομένων που επιθυμούν οι επιχειρηματίες και του ρόλου που παίζουν οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Εργαζόμενοι υποταγμένοι, με όλη τη σημασία της λέξης, στις ορέξεις των εργοδοτών. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το συμφωνητικό εργασίας επιτρέπει την εργασία ανηλίκων, αρκεί αυτοί να έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος ζωής.

Κι ενώ το συμφωνητικό ορίζει ξεκάθαρα τους αυτονόητους κανόνες, που σχετίζονται με τη συνέπεια και τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων από πλευράς εργαζομένων, παράλληλα προσθέτει τον εξής όρο: «Απαγορεύεται η ανυπακοή στους κανόνες του διευθυντικού προσωπικού του ξενοδοχείου». Είναι ολοφάνερο ότι αυτός ο κανόνας δεν αναφέρεται στην τήρηση των υποχρεώσεων, αλλά θέλει να προλάβει «ανυπακοή» σε άλλου τύπου κανόνες, όπως, για παράδειγμα, η συνδικαλιστική δράση, η άρνηση να εργαστεί παραπάνω από το καθορισμένο ωράριο, να απαιτήσει να πληρωθεί με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση κ.ά.

Ταυτόχρονα, το συμφωνητικό προβλέπει ότι «όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια, να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι στο θρήσκευμα». Δεν αποκλείονται απλά οι μετανάστες εργαζόμενοι, αλλά και όσοι δεν είναι βαφτισμένοι, αφού, όπως σημειώνεται, «ο υπάλληλος θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί που να αποδεικνύει το θρήσκευμά του χριστιανός ορθόδοξος βαπτίσεως»!

Επιπλέον, ξεκαθαρίζεται ότι «θα ελεγχθεί η προσωπική υγιεινή του υπαλλήλου, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις (κόμμωση, αποτρίχωση κ.ά.)». Θα τους ψάχνουν, δηλαδή, για να διαπιστωθεί μέχρι και αν έχουν κάνει ολική αποτρίχωση, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες. Ο κανονισμός λέει συγκεκριμένα ότι «είναι απαραίτητη η ολική αποτρίχωση σε άντρες και γυναίκες για λόγους αιδούς και καλλωπισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ