Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Εντείνει τις προκλήσεις

Μήνυσε για «παράνομη βία» όσους προσπαθεί να απολύσει και με βάση βασιλικό διάταγμα του 1920 ισχυρίζεται ότι δεν υποχρεώνεται ούτε να δώσει αποζημιώσεις

Τις πολύμορφες πιέσεις της εργοδοσίας ήρθε χτες να στηρίξει η Αστυνομία, έξω από το εργοστάσιο
Τις πολύμορφες πιέσεις της εργοδοσίας ήρθε χτες να στηρίξει η Αστυνομία, έξω από το εργοστάσιο
Δυναμώνει η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της εργοδοσίας που στριμωγμένη από τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων προσπαθεί να τον χτυπήσει με κάθε τρόπο.

Την παραμονή της καταγγελίας (8/7) των συμβάσεων 26 από τους εργαζόμενους που εδώ και 2 βδομάδες κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών, η διοίκηση της εταιρείας τους μήνυσε για «απειλή, διατάραξη οικιακής ειρήνης», «παράνομη βία» και «συκοφαντική δυσφήμιση». Ενώ, ανασύροντας βασιλικό διάταγμα της 16/18 Ιούλη του 1920, σε εξώδικο που έστειλε στους εργαζόμενους, ισχυρίζεται ότι δεν τους χρωστά ούτε αποζημίωση... Σύμφωνα με το παραπάνω διάταγμα, οι διατάξεις που ορίζουν τη νόμιμη αποζημίωση που δίνεται μετά από απόλυση «δεν εφαρμόζονται επί μισθωτών που απολύονται λόγω της υποβολής μηνύσεων κατά αυτών», σημειώνει η εργοδοτική πλευρά.

Στο εξώδικο η εργοδοσία κατηγορεί τους εργάτες για «παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων» που έχουν προς την εταιρεία και αφού τους ανακοινώνει ότι απολύονται σημειώνει ότι «θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχουμε υποστεί από την αντισυμβατική συμπεριφορά σας». Η εργοδοσία δηλαδή, που κρατά απλήρωτους τους εργάτες, ζητά και τα ρέστα! Οχι μόνο δεν πληρώνει αλλά καταλογίζει και ευθύνες στους εργαζόμενους, επιδιώκει να τους απολύσει επειδή ακριβώς αγωνίζονται για το αυτονόητο, να πληρωθούν για την εργασία τους.

Η νέα αυτή τρομοκρατική και προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας εντάσσεται στην επίμονη προσπάθειά της να χτυπήσει χωρίς επιτυχία τον αγώνα των εργατών, να διασφαλίσει πρώτα και κύρια με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της. Σε αυτή την κατεύθυνση τις προηγούμενες μέρες έστησε μεταξύ άλλων απεργοσπαστικό μηχανισμό, προέτρεπε τους εργαζόμενους να μην ακολουθούν το ΠΑΜΕ, πλήρωσε μέρος των δεδουλευμένων στους μισούς εργάτες προκειμένου να τους διασπάσει κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το ταξικό σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού. Χθες το πρωί η εργοδοσία επιχείρησε, παρουσία της Αστυνομίας και με την βοήθεια «αυλικών» της, να «σπάσει» για ακόμη μια φορά χωρίς επιτυχία την κινητοποίηση. Η επιμονή και ενότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν ανυποχώρητα το δίκαιο αγώνα τους, οδήγησε τελικά σε υποχώρηση την Αστυνομία. Τηλεφωνική παρέμβαση για το ζήτημα έκανε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, καθώς και αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ