Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Σχεδιασμοί που διευκολύνουν την εμπορευματοποίησή του

ICON

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανω Γλυφάδας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο ορεινός αυτός όγκος, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, παραμένει στο στόχαστρο κάθε λογής καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Η ιστορία βέβαια των καταπατήσεων του βουνού ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Οπως έδειξε η εισαγγελική έρευνα, μια έκταση περίπου 36.000 στρεμμάτων δημόσιου πευκοδάσους (μεταξύ των οποίων και τα 12.000 στρέμματα όπου χτίστηκε η σημερινή Γλυφάδα) το 1920 συμπεριλήφθηκαν, εντελώς αυθαίρετα, στο «κτήμα Π. Καραπάνου», το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν παραπάνω από 800 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν αλλού: στο σημερινό Ανω Καλαμάκι και σε τμήμα της Αργυρούπολης και Ελληνικού! Με τον τρόπο αυτό η δήθεν «ιδιοκτησία» Καραπάνου κατατμήθηκε και πουλήθηκε σε ιδιώτες, συνεταιρισμούς κ.ά. Ολοι αυτοί εξακολουθούν να διεκδικούν σημαντικές εκτάσεις του βουνού, όπως αυτή των 620 στρεμμάτων στην Αιξωνή Γλυφάδας, που έγιναν αιτία να αποκαλυφθεί ένα μεγάλο κύκλωμα καταπατητών και να επέμβει ο εισαγγελέας.

Διεκδικήσεις, όμως, σήμερα προβάλλονται σε όλο το μήκος και πλάτος του βουνού, που υποτίθεται βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Ειδικότερα:

Οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν από τη δεκαετία του '80 εκτάσεις 12.500 στρεμμάτων σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Ακόμη περισσότερα - 14.000 στρέμματα - διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος προς την πλευρά του βουνού που συνορεύει με την Καισαριανή και το Βύρωνα. Αλλα 370 στρέμματα διεκδικούνται από ιδιώτες στην περιοχή πάνω από το Χολαργό.


Στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού διεκδικήσεις προβάλλουν επίσης τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Πρόκειται: Για τον ΑΟΟΑ (των αξιωματικών), ο οποίος διεκδικεί 1.100 στρέμματα στη Β' περιοχή προστασίας του βουνού στου Παπάγου. Για το Συνεταιρισμό Θυρωρών, που διεκδικεί 915 στρέμματα στην Α' ζώνη προστασίας. Για το Συνεταιρισμό Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών, που διεκδικεί 150 στρέμματα στην Α' και Β' ζώνη προστασίας στη Γλυφάδα. Για το Συνεταιρισμό Καφεπωλών, που διεκδικεί 360 στρέμματα στη Γλυφάδα (επίσης Α' και Β' ζώνη προστασίας).

Την ίδια στιγμή πολλές περιοχές του βουνού - και μάλιστα αυτές που βρίσκονται στην Α' και Β' ζώνη προστασίας - έχουν γεμίσει από αυθαίρετα. Για παράδειγμα, στη Βάρη σε έκταση 680 στρεμμάτων στη θέση Χάρωμα. Στο Κορωπί σε τρεις περιοχές (Σκάρπιζα, Προφήτης Ηλίας και Κίτσι) έχουν αναπτυχθεί οικισμοί αυθαιρέτων. Στην ίδια περιοχή μάλιστα, το βιομηχανικό πάρκο έχει επεκταθεί σε έκταση 290 στρεμμάτων μέσα στη Β' ζώνη προστασίας! Αυθαίρετα υπάρχουν επίσης στις περιοχές: Πανόραμα Παιανίας, Ανάληψη και Γύρισμα Τερψιθέας στη Γλυφάδα, ακόμη και στην Αγία Παρασκευή, όπου υπάρχει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στη Β' ζώνη προστασίας!

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για να προστατεύσει το βουνό, αλλά με νομοθετικές ρυθμίσεις ρίχνει «λάδι στη φωτιά» ανοίγοντας την όρεξη όσων επιδιώκουν την εμπορευματοποίησή του. Συγκεκριμένα:


  • Eurokinissi

    Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την ένταξη στο σχέδιο πόλης άλλων 200.000 στρεμμάτων συνολικά στην Αττική.
  • Με την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού αντί να προστατευθεί πλήρως ο εθνικός δρυμός, το δάσος μετατρέπεται σε... πάρκο, τεμαχίζεται σε 8 ζώνες (από 2) στις οποίες «βολεύονται» όλες οι αυθαιρεσίες και τίθεται το πλαίσιο για να «φυτευθούν» νέες δραστηριότητες στον Υμηττό.
  • Με το σχεδιασμό για την επέκταση της Αττικής Οδού, ο αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει σε πολλά σημεία παρθένο δάσος, αυξάνοντας τις πιέσεις τσιμεντοποίησης.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η φωτιά μέσα στις ζώνες ...προστασίας(2008-07-24 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις και πυρκαγιές πάνε μαζί(2007-08-18 00:00:00.0)
Σταγόνα σε μια θάλασσα στάχτης(2000-02-10 00:00:00.0)
Διακεκομμένη προστασία(1998-01-30 00:00:00.0)
Κυβερνητικά "κόλπα" με τα αυθαίρετα(1998-01-22 00:00:00.0)
Το δημόσιο νομιμοποιεί καταπατητές!(1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ