Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Η φωτιά μέσα στις ζώνες ... προστασίας

Η χτεσινή νέα καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην άλλη πλευρά της Πάρνηθας, από αυτήν που κατακάηκε πέρσι το καλοκαίρι, αποδεικνύει ξανά ότι πριν από τη φωτιά υπάρχουν νόμοι που ανοίγουν την όρεξη των διαφόρων εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε από μια περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία εντάσσεται στο περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα περί «Καθορισμού Ζωνών Προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας», που νομοθετήθηκε πέρσι από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ είχε αρχίσει να συντάσσεται το 2003 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το Προεδρικό Διάταγμα αφήνει ορθάνοιχτα «παράθυρα» για την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του βουνού, που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι προστατεύει, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1. Τη συνέχιση της δόμησης - με αυστηρότερους, έστω όρους - σε εκτάσεις 1.837 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του βουνού, όπως της Ιπποκράτειας Πολιτείας, της Δροσοπηγής, αλλά και της Βαρυμπόμπης, δηλαδή από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά.

Σημειώνουμε ότι τόσο πριν την οριστικοποίηση του συγκεκριμένου ΠΔ, όσο και μετά τη δημοσίευσή του, εκδηλώθηκαν πιέσεις από δήμους και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ώστε να επιτραπεί η δόμηση σε συνολική έκταση 27.000 στρεμμάτων...

2. Τον τεμαχισμό του Κτήματος Τατοΐου - στο οποίο έφτασε η χτεσινή φωτιά καταστρέφοντας ένα μέρος του - με πρόθεση να δοθεί προς «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο χάρτη φαίνονται οι περιοχές της φωτιάς:1. Στη ζώνη Δ3 - όπως έχει χαρακτηριστεί στο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ - προβλέπεται η δημιουργία υποδομών αναψυχής, εκθέσεων, εκπαιδευτικής έρευνας, ιππικών εγκαταστάσεων.2. Στη ζώνη Β3 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ζωνών αναψυχής, αναψυκτηρίων, εστιατορίων.Και για τις δύο ζώνες υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες
Στο χάρτη φαίνονται οι περιοχές της φωτιάς:1. Στη ζώνη Δ3 - όπως έχει χαρακτηριστεί στο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ - προβλέπεται η δημιουργία υποδομών αναψυχής, εκθέσεων, εκπαιδευτικής έρευνας, ιππικών εγκαταστάσεων.2. Στη ζώνη Β3 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ζωνών αναψυχής, αναψυκτηρίων, εστιατορίων.Και για τις δύο ζώνες υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες
Συγκεκριμένα, εντάσσει το Τατόι στη Ζώνη Β3, που χαρακτηρίζει ζώνη αναψυχής, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις αναψυκτηρίων, εστιατορίων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων καθιστικών και περιπτέρων, αλλά και τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων του κτήματος, μετά τις απαιτούμενες επισκευές και διαρρυθμίσεις. Επίσης, στη Ζώνη Δ1, η οποία αναφέρεται ως ζώνη αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων, τα βοηθητικά κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος. Παράλληλα, άλλα κτίρια και μέρος του Κτήματος Τατοΐου εντάσσονται στις Ζώνες Δ2 και Δ3 με τη δυνατότητα να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας προσωπικοτήτων, διοργάνωσης διεθνών πολιτικών συμβουλίων, πνευματικών εκδηλώσεων και εκθέσεων ειδικής φιλοξενίας ή και μουσείου και άλλες χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού κ.λπ.

3. Την πρόβλεψη για κατασκευή πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων σε μια σειρά από άλλες υποτιθέμενες ζώνες προστασίας του βουνού.

4. Την εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3139/2003, με βάση τον οποίο εξαιρέθηκαν πέρσι από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα καμένου δάσους, στα οποία μπορεί να επεκταθεί το καζίνο.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωσε ότι θα συντάξει και νέο ΠΔ με το οποίο θα χωροθετείται η Τεχνόπολη σε έκταση 500 στρεμμάτων στον αυχένα του βουνού (όπως προέβλεπε από το 2003 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), την κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκταση 100 στρεμμάτων στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, αλλά και τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του κτήματος Τατοΐου, που θα αναλάβει την παράδοση ενός μεγάλου μέρους του στην εμπορευματοποίηση...

Δασοκτόνος συναγωνισμός

Γενικότερα, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους συναγωνίζονται ποια θα μετατρέψει τα δάση της χώρας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό και περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Ειδικότερα:

  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου. Αντίθετα, με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Στη συνέχεια έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταρτίσει νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά θέλει να περάσει «απ' το παράθυρο» τις περισσότερες από τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιό της για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του '60 και όχι του 1945. Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται αυτόματα καταπατημένες ή εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις που ανέρχονται σε 12 εκατ. στρέμματα!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φυτεύουν μια νέα πόλη στον αυχένα της Πάρνηθας (2009-09-10 00:00:00.0)
Δίμηνη καμπάνια για προστασία της Πάρνηθας και αντιπλημμυρικά έργα (2007-12-19 00:00:00.0)
Οι δικομματικοί δασοκτόνοι νόμοι (2007-08-28 00:00:00.0)
Πολιτική - μπουρλότο για τα δάση (2007-07-08 00:00:00.0)
Πριν τη φωτιά υπήρχαν νόμοι... (2007-07-05 00:00:00.0)
Ο εθνικός δρυμός εμπορευματοποιείται (2006-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ