Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δίμηνη καμπάνια για προστασία της Πάρνηθας και αντιπλημμυρικά έργα

Περιοδείες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συναντήσεις με φορείς ξεκινούν τις επόμενες μέρες. Επιστημονική ημερίδα στα τέλη Φλεβάρη. Η καμπάνια πρέπει να γίνει ζήτημα του μαζικού λαϊκού κινήματος

Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη και ο λαός είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. Ειδικά μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας (φωτό), οι συνθήκες στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί και επιβαρύνονται με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικών έργων υποδομής στις πόλεις
Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη και ο λαός είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. Ειδικά μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας (φωτό), οι συνθήκες στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί και επιβαρύνονται με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικών έργων υποδομής στις πόλεις
Η έναρξη δίμηνης καμπάνιας πολύμορφης δράσης για την Πάρνηθα και τις υποδομές στις πόλεις στους πρόποδες του βουνού ανακοινώθηκε προχτές από την Κομματική Οργάνωση Αττικής. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος που συγκροτήθηκε από την ΚΟ, ανακοινώθηκε ότι η καμπάνια θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες με περιοδείες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναντήσεις με φορείς και αποκορύφωμα τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στα τέλη Φλεβάρη.

Βασική προϋπόθεση όμως, επισημάνθηκε από τα μέλη της Επιτροπής, είναι η καμπάνια να γίνει ζήτημα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε συνδικάτα, φορείς, συλλόγους, νεολαία κ.ά. να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγάλουν αποφάσεις, να στήσουν επιτροπές, να οργανώσουν εκδηλώσεις κ.ά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι οργανώσεις και τα μέλη του Κόμματος.

Στην πρώτη γραμμή πάλης

Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τα αιτήματα που θα προβληθούν μέσω της καμπάνιας, ο Θάνος Τραβασάρος, μέλος της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής και δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου, επισήμανε: «Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη και ο λαός είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. Ειδικά μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας οι συνθήκες στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί και επιβαρύνονται με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικών έργων υποδομής στις πόλεις».

Αναφερόμενος ειδικότερα ο Θ. Τραβασάρος στην Πάρνηθα, τόνισε ότι «η φωτιά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, έχει να κάνει με ένα θεσμικό πλαίσιο και μια πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ενθαρρύνει κάθε επίδοξο εμπρηστή». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι σχέδια για την Πάρνηθα υπάρχουν εδώ και χρόνια και ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Την επιχείρηση πώλησης 26.000 στρεμμάτων του δρυμού το 1994.
  • Τα σχέδια επέκτασης του καζίνο και τη δημιουργία κτιρίων στο χώρο του πάρκινγκ.
  • Την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία».
  • Τα σχέδια επέκτασης της Ιπποκράτειου Πολιτείας.
  • Η πρόθεση της Μονής Κλειστών για επέκταση κτιρίου και της Μονής Πετράκης για κατασκηνώσεις.
  • Η παραχώρηση από το Δήμο Μενιδίου 2.500 στρεμμάτων στην Αμυγδαλέζα σε πολυεθνική.
  • Το κυριότερο όμως είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας που ανοίγει το δρόμο ιδιωτικής αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου.
Τα αιτήματα

Ετσι, τόνισε, μπαίνει άμεσο αίτημα να σταματήσουν όλα τα παραπάνω σχέδια. Ταυτόχρονα, μπαίνουν ως αιτήματα:

  • Αναδάσωση χωρίς εξαιρέσεις.
  • Εφαρμογή Δασικού Κτηματολογίου, απαγόρευση οικοδομικών συνεταιρισμών στα δάση και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Ενιαίος Φορέας Πρόληψης και Δασοπυρόσβεσης.
  • Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης δασικής περιουσίας.
  • Αύξηση χρηματοδότησης για προστασία δασικών οικοσυστημάτων.
  • Ενταξη στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού των 42.000 στρεμμάτων του Τατοΐου.

Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων, ο Θ. Τραβασάρος τόνισε ότι πλημμύρες υπήρχαν και πριν την πυρκαγιά στην Πάρνηθα και τώρα θα οξυνθούν. Και αυτό, σημείωσε, οφείλεται στην ανυπαρξία αγωγών ομβρίων, το μπάζωμα ρεμάτων, την τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου και τα μεγάλα υπερτοπικά έργα. Γι' αυτό μπαίνουν άμεσα τα αιτήματα για:

  • Εργα ανάσχεσης, οριοθέτησης, διευθέτησης, διάνοιξης ρεμάτων.
  • Δημιουργία αγωγών ομβρίων και δέσμευση των αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο «βιασμός» του βουνού

Στην κατάσταση της Πάρνηθας μετά τις φωτιές, αλλά και στο «βιασμό» που γίνεται στο δρυμό εδώ και χρόνια, αναφέρθηκε ο δασολόγος Αντώνης Θεοχάρης. Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η εφαρμογή του ΠΔ που θα φέρει μεγάλες καταστροφές στον ορεινό όγκο.

Μια λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης των δήμων γύρω από την Πάρνηθα στο ζήτημα των υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας παρουσίασε ο Βαγγέλης Κορρές, τοπογράφος μηχανικός. Οπως σημείωσε συμπερασματικά, αν υπήρχε διάθεση και πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να γίνουν αποτελεσματικά έργα στα ρέματα και να κατασκευαστούν δίκτυα ομβρίων. Το κράτος όμως τα αντιμετωπίζει απαξιωτικά γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δηλαδή, πρόκειται για έργα που δεν ενδιαφέρουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί δεν αποδίδουν κέρδη.

Ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΚΚΕ, επισήμανε: «Το ΚΚΕ, πέρα από τις θέσεις για τα άμεσα αιτήματα που πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή πάλης, καλεί τον κόσμο να παλέψει τον άλλο δρόμο διεξόδου. Το μοναδικό δρόμο που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση της ζωής τους, κόντρα στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ