Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία

Αυξάνονται τα αιτήματα των νέων για υπηρεσίες απεξάρτησης

Με τερτίπια που θυμίζουν «Ολυμπιακή» μέχρι να δοθεί στους ιδιώτες, η κυβέρνηση οδηγεί τη μια δομή μετά την άλλη που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση - είτε αφορούν την έρευνα, είτε την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη - σε οικονομικό αδιέξοδο. Την υποχρηματοδότηση και την υπολειτουργία αντιμετωπίζει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες και ουσιαστικά «στραγγαλίζεται» το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Οπως καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, αν και απ' το υπουργείο Υγείας φαίνεται να εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του ΕΚΤΕΠΝ, που θα έπρεπε να καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η χρηματοδότηση που φτάνει τελικά στο ΕΚΤΕΠΝ από το 2004 υπολείπεται σταθερά των λειτουργικών αναγκών του.

Την έντονη αντίδραση της Λούλας Καρατζά, υπεύθυνης του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, προκάλεσε ο Παναγιώτης Μελάς, εκπρόσωπος της ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε «τα ΜΜΕ να κάνετε ενημέρωση, πρόληψη. Ερχόμαστε στην καταστολή, να πάρει προφυλάξεις το κράτος».

Η Λούλα Καρατζά υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε μπερδευτεί. Δεν ταυτίζεται η ενημέρωση με την πρόληψη. Οι εκπρόσωποι της Διακομματικής της Βουλής - το ΚΚΕ δεν υπέγραψε το κείμενο της Διακομματικής, κατέθεσε δικό του ξεχωριστό - να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα εδώ. Γιατί το ΕΚΤΕΠΝ, τα Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται; Πού είναι οι χρηματοδοτήσεις; Τα ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις θα κάνουν πρόληψη; Και τι είναι πρόληψη; Τα σλόγκαν; Γιατί για σλόγκαν μιλάμε. Για το ΚΚΕ τα στοιχεία που δίνει σήμερα το ΕΚΤΕΠΝ είναι χρήσιμα να τα δούμε και να βελτιώσουμε τις θέσεις μας όπου χρειάζεται. Και τέλος να συμφωνήσουν Διακομματική και υπουργείο Υγείας αν η εξάρτηση είναι αρρώστια, παθογένεια».

Η πρόληψη επιβάλλεται

Το αυξημένο αίτημα για θεραπεία, η ανάγκη για τη δημιουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα, η κάνναβη ως πρώτη ουσία χρήσης, η πολυτοξικομανία και η ανάγκη για πρόληψη είναι μερικά από τα στοιχεία όπως προκύπτουν από την Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα για το 2006, όπως παρουσιάστηκε χτες. Συγκεκριμένα:

Στην Ελλάδα για το 2006 έκαναν αίτηση για θεραπεία 4.847 άτομα, αύξηση κατά 14,1% σε σχέση με το 2005. Τα 3.620 άτομα (το 74,7%) απευθύνθηκαν σε «στεγνά» προγράμματα, τα 888 (18,3%) σε προγράμματα υποκατάστασης και 339 (7%) σε Κέντρα Αμεσης Πρόσβασης. Ο αριθμός των θεραπευτικών προγραμμάτων παρέμεινε σταθερός το 2006 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αυξήθηκε όμως η δυναμικότητα τόσο του προγράμματος υποκατάστασης (κατά 6,2%) όσο και των «στεγνών» προγραμμάτων (κατά 3,3%). Η συνολική δυναμικότητα που δηλώνεται από όλες τις μονάδες θεραπείας στη χώρα ανέρχεται σε 4.558 άτομα, ενώ οι θεραπευόμενοι σε 8.204 - φαίνεται δηλαδή ότι όλο το σύστημα θεραπείας έχει υπερβεί στο διπλάσιο τις δυνατότητές του.

Οι περισσότεροι χρήστες (60,5%) είναι ηλικίας 19-29 ετών, το 26,7% είναι 30-40 ετών, ενώ το 3,8% είναι έφηβοι. Το 38,3% είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 31,8% απόφοιτοι Γυμνασίου, το 21,9% είναι απόφοιτοι Δημοτικού, το 6,2% έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 57,6% είναι άνεργοι, ο ένας στους τέσσερις (25%) έχει σταθερή εργασία και ένας στους δέκα (10,5%) έχει περιστασιακή εργασία, ενώ ένα 5,4% συνεχίζουν τις σπουδές τους. Το 92,1% αναφέρουν σταθερή στέγη, ο ένας στους δύο ζει με την οικογένειά του και το 7,8% δηλώνουν προσωρινή στέγη ή άστεγοι.

Συνηθέστερη ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη ή άλλα οπιούχα (87,8%). Ακολουθεί η κάνναβη (7,3%), η κοκαΐνη (2,6%) και τα χάπια (1,3%). Το 82,2% αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία πρώτης χρήσης ναρκωτικών ουσιών με μέσο όρο ηλικίας 15,8 έτη, το 6,2% τα οπιούχα με μέσο όρο ηλικίας τα 19,2 έτη, το 5,5% με χάπια με μέσο όρο ηλικίας 15,2 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης ενέσιμης χρήσης είναι τα 22,7 έτη.

Σε έρευνα που έγινε στο γενικότερο πληθυσμό, κατά του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» τάσσεται το 63,8%. Το 80,5% θεωρεί το ζήτημα των ναρκωτικών ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο σύνολο, αλλά και η περιοχή στην οποία κατοικούν (61,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ