Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Το ... ρίχνει στο εμπόριο ρύπων

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη δήθεν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές, που αντί να πάρει μέτρα ευθείας μείωσης των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει αναγάγει σε πανάκεια το «εμπόριο ρύπων», η κυβέρνηση υπόσχεται μείωση των εκπομπών από το 2008 έως το 2012, με ένα σχέδιο δράσης που ακόμη δε βρίσκεται ούτε καν στα χαρτιά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, θα εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο κατανομής ρύπων για τις 150 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες εντάσσονται στο εμπόριο ρύπων, έτσι ώστε την περίοδο 2008-2012 να έχουν μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 16,6%, έναντι μείωσης 8,9%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 που είχαμε δεσμευτεί ως χώρα από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αυτό το σχέδιο κατανομής ρύπων δεν έχει συνταχθεί ακόμη. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι - όπως ομολογείται πλέον και διεθνώς - το σύστημα αυτό της εμπορίας ρύπων έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο ρύπων έχει αυτή τη στιγμή έναν τζίρο γύρω στα 15 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2020 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια!

Κατά τα άλλα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στις βιομηχανίες για να μειώσουν τη ρύπανση, ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ